Легенда за Драгиевата чешма

loading...

 

Легендата за Драгиевата чешма се ражда през 1934 година, когато командир на граничната застава е Капитан Стоян Драгиев – изявен родолюбец и приятел на жителите на село Чавдар, пристигнал от Пловдив. Впечатлен от хората, които зорко бдели на южната граница, Драгиев решава да построи чешма. Тази идея е била прегърната от местното население и с общи усилия се е реализирала. Те носели на гръб и самар камъните, а дюлгерите измайсторили чешма за чудо и приказ. Още тогава хората я нарекли “Драгиевата чешма”.

Двама граничари от заставата в село Чавдар – Тодор Бекяров (певец) и Ангел Иванов (акордеонист) от Стара Загора измислили текста и музиката на песента за Драгиевата чешма. Песента се е понравила на всички и се е предавала от набор на набор. След уволнението си, мъжете я отнасяли по родните си места със спомена за суровите дни и нежните чувства. Ето част от текста:

“Ела да видиш ти в тоз прекрасен край, тревата как расте, руйно вино как се лей, кебап се как пече, пъстървата как кълве. От високите скали простора погледни, чашите си напълни и либето си прегърни”.

Днес Драгиевата чешма е включена във всички туристически маршрути в Община Доспат и е гордост за жителите на село Чавдар.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби