Кардиологът доц. Сотир Марчев: Ето как да се предпазите от инфаркт

loading...

 

Кардиологът доц. д-р Сотир Марчев даде ценни съвети за здравето на сърцето, които да изпълняваме стриктно в зимния период, който всъщност е най-наситен с инфаркти и сърдечни болести, научи skandalni.

Всички проучвания показват, че през януари хората в напреднала възраст са най-застрашени от сърдечни атаки, а за да ги предотвратим, не е необходимо да се тъпчем с лекарства. По думите на д-р Марчев кръвното е хубаво да бъде под стойностите 140 на 90.

„Ако е над тези стойности, трябва да се иде на лекар. Ако е малко над 140 на 90, първото, което препоръчваме, е отслабване, движение и намаляване на солта. Ако това не помогне – лекарства“, казва той. За пулса кардиологът заяви, че трябва да е между 50 и 100 удара в минута. Ако пулсът е под 50 или над 100, отново трябва да си обърнем внимание.

Доц. Марчев подчертава, че цигарите са едно от нещата, които учестяват пулса.

Рецептата за крепко сърдечно здраве, която той е препоръчва, е съвсем проста – да изминаваме по около 7500 крачки на ден. Тази норма доказано удължава живота.  За да разберем дали сме я покрили, има приложения на телефоните, които броят стъпките ни, както и специални гривни, които също ги мерят безпогрешно. Специалистът напомня, че и сънят е важен, за да държим инфаркта на страна.

„Хората, които спят под 6 ч. на денонощие, имат сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система. В противен случай се качват кръвно и килограми“, казва д-р Марчев. Той съобщи и какви годишни профилактични прегледи за сърцето да правим.

„Искаме на всеки човек гликираният хемоглобин да е под 7, кръвната захар да е под 6, общият холестерол да е под 5, лошият холестерол да е под 3, триглицеридите да са под 2 и добрият холестерол – HDO, да е над 1. По новия рамков договор тези изследвания личният лекар вече може да ни ги даде“, коментира той.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби