Няма връщане назад. Ситуацията с язовир "Студена" става все по-киритична (УЖАСЯВАЩИ КАДРИ)

loading...

Младият габровски фотограф Радослав Първанов засне с дрон актуалното състояние на язовир "Студена" в разгара на водната криза в Перник и региона.

От направените от негови снимки и видеоклип се вижда, че ситуацията става още по-критична. Водата критично намалява и скоро язовира напълно ще пресъхне.

Въпреки че режимът на водата продължава и местните хора имат само по 7 часа в денонощие, нивото на язовира не спира да намалява още. По данни на местното ВиК дружество на 18 декември е имало 1,67 млн. куб. м. използваема вода, а на 8 януари те са били 1,31 млн. куб м. На 13 януари вече са 1,26 млн. куб.м.

Затова и днес започна доставка на нови количества минерална вода в Перник от Държавния резерв, съобщи общинският пресцентър. В следващите дни с вода приоритетно ще се зареждат училищата на територията на общината. Минералната вода, която пристига, е със срок на годност до 17 юни 2021 г. Вече са заредени пенсионерските клубове в кварталите "Тева", "Изток" и "Църква". Досега от Държавния резерв в Перник са доставени 26 000 десетлитрови бутилки минерална вода, които бяха предоставени на детски градини, училища, болници, социални заведения и др.

До този момент спешно отпуснатите пари от правителството за решаване на водната криза са почти 35 милиона, част от които ще бъдат използвани за подмяна на "проблемни участъци" от водопроводната мрежа в кварталите на Перник и малка част от канализационната мрежа. Това обаче ще отнеме време.

Ето го и видеоклипа, заснет с дрон над язовир "Студена" на 13 януари 2020 г. на Радослав Първанов:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби