Асен Личев: Сливен също е пред режим на водата

loading...

 

Към този момент, трите най-важни поста в България, по отношение на управлението на водата, се заемат от хореограф, историк и юрист. Съгласен съм, че министърът не трябва да разбира от всичко, но в случая става въпрос за пълен тюрлю гювеч. Това заяви най-дълго управлявалият експерт във водния сектор на екоминистерството у нас Асен Личев в предаването „Неделята" ма Нова телевизия.

Той бе поканен да коментира водната криза в Перник.

„Ако аз бях поканен да заема поста на министър на МОСВ, първото нещо, което щях да проверя, е върху какво мога да влияя и върху какво - не, от нещата, за които ме карат да се подписвам. Огромната грешка на Нено Димов е, че въобще се е съгласил да подписва графиците за язовирите. Това обаче не е работа на инженерите. Системата е сгрешена“, смята експертът.

Новият екоминистър: Аз каца без дъно не мога да пълня

„По мое мнение трябва хората, които правят графиците на място, да носят и отговорност за справката”, коментира от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Личев обясни, че не може да каже дали екоминистърът е бил подвеждан.

Според Каролев основният проблем е безхаберието, като по негови думи то се умножава. Каролев каза още, че според доклади, до 2022 г.

„12 млрд. лева трябва да влязат във водния сектор. Новосъздаващият се ВиК холдинг ще бъде с бюджет 1 млрд. лева, а и той ще се занимава само с довеждащата инфраструктура до ВиК системите на града – тоест язовири и магистрални водопроводи?“, пита се той.

Бойко Борисов: Перник и София ще си помогнат

„Ако сте чели оскъдната информация за функциите на холдинга, единственото, което може да се направи като генерален извод, е, че той ще се занимава само с държавни дружества. Те например са отчели, че „Софийска вода” е добър оператор и не заслужава чужда помощ”, коментира Личев. Там обаче оставали 15 общински и няколко частни дружества.

„По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен от воден режим е само град Сливен със състоянието на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, обясни Личев. Той допълни, че водата не е обикновен търговски продукт, а е наследство, което трябва да бъде опазвано и съхранявано за поколенията.

„Тя е публична и държавна собственост само до момента на водовземането от язовира. Питейната вода става такава, едва след като мине през пречиствателната станция. Приоритет е населението пред промишлеността. Интересно обаче е, че след като на служителите на ВиК Перник е съобщено, че вече трябва да има режим, те не знаели къде са спирателните кранове и са търсили няколко дни чертежите, за да ги намерят”, каза още Каролев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби