Как се прави „вечна“ закваска за хляб без мая + рецепта за най-вкусното домашно хлебче:

loading...

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500 kcal

Благодарение на тази рецепта ще приготвите кисело тесто (закваска), което може да се съхранява вечно. 

С въпросната вечна закваска можете по всяко време да приготвите у дома вкусен хляб без мая , след който повече няма да искате да погледнете купешки!

Както е известно, от медицинска гледна точка има много спорове относно ползите и вредите на хляба с мая (дрожди), но с тази рецепта ще избегнете всички възможни негативи за здравето. Ето и как се приготвя вечна закваска за хляб без мая:

Вечна закваска за хляб За да приготвите киселото тесто, вземете следните продукти:

300 г брашно

300 мл вода

1,5 литров стъклен буркан

Процес стъпка по стъпка:

Ден Първи: Изсипете 100 грама брашно в буркана и изсипете същото количество вода, разбъркайте и покрийте с кърпа. Поставете на топло място и разбърквайте два пъти през деня. Масата трябва да е гъста.

Ден Втори: Добавете 100 г брашно и 100 милилитра вода в буркана. Объркайте добре, за да се получи гъста маса, наподобяваща мазна заквасена сметана. Покрийте отново с кърпа и го поставете на топло място. Разбъркайте няколко пъти през деня. Трябва да забележите мехурчета по повърхността на брашнената маса.

Ден Трети: Брашнената маса трябва да се е увеличила по обем и да започне да се пени. Добавете отново 100 грама вода и брашно, разбъркайте и сложете на топло място, завито.

Наблюдавайте внимателно кваса. Той трябва да се удвои по обем и да стане много пенест. Миризмата ще е характерна кисела. Когато видите тези „симптоми“, разделете фермента на две половини. Можете да направите хляб от едната половина.

Непрекъснато следете кваса, тъй като процесът на зреене може да отнеме 1-6 дни.

Прехвърлете другата половина в съд с капак, в който трябва да направите дупки, за да може тестото да диша. Поставете го в хладилника и го съхранявайте там, като през цялото време го „захранвате“ с брашно и вода. Това трябва да се прави веднъж седмично. За целта просто изсипете 3-4 супени лъжици брашно и същото количество вода в съда, след което разбъркайте хубаво.

Когато решите да печете хляб, добавете брашно и вода към сместа, разделете киселото тесто на две половини. Тази, от която искате да печете хляб, трябва да се остави на топло място за 4-6 часа. Поставете другата половина в хладилника.

Рецепта за домашен хляб с кисело тесто

Необходими продукти:

600-700 г брашно

6-7 ч.л.квас

2 с.л.растително масло

2 ч.л.сол

2 с.л.захар

250 мл вода

За да направите хляб, просто комбинирайте всички съставки и омесете тестото. След това го изпечете на умерена фурна.

Това е всичко – ще си имате най-вкусния и полезен домашен хляб!

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби