Отровно вещество беше открито във водата на Невестино

loading...

 

 

Завишени стойности на арсен са открити след проби на водата от минералния извор в Невестино. От здравната служба в Кюстендил обявиха, че се касае за ниски нива, но въпреки това е разпоредено водата да не се консумира ежедневно, съобщи "Монитор".

От своя страна, кметската администрация е поставила предупредителна табела. Предвижда се там да бъде направен целогодишен мониторинг на водата, като замерванията ще се правят през четирите сезона. "Идеята е да разберем дали завишението на арсен е целогодишно или сезонно. Необходимо е да открием причината за това“, коментираха специалистите. Според направената биологична оценка на водата от извора са отчетени 0,010 плюс-минус 004 млгр/л. арсен.
 
Само преди около половин година заради повишена радиация беше запечатана и емблематичната чешма в центъра на Невестинска община, която се намира в непосредствена близост до Кадин мост. От години наред мястото беше спирка за десетки туристи, които преминават през района. "До преди няколко месеца от тази вода пиехме всички. Идвахме с туби и пълнехме, тъй като се смяташе, че е изключително полезна. Даже преди време частен инвеститор беше взел на концесия извора и бутилираше водата, но в последствие се отказа, тъй като бизнесът не потръгна", разказват местните жители.
 
"Не знаем точно какво става, но от тази вода сме консумирали през целия си живот. Сега започнаха да говорят за радиоктивност и за наличие на арсен. Чували сме, че такава вода е канцерогенна и предизвиква рак, но се съмняваме, че нашата е такава, още повече завишението не е голямо", коментираха жители на Невестино.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби