Може ли страшният вирус от Китай да дойде и в България? Ето какво разкри топ наш експерт

loading...

Рискът коронавирусът от Китай да стигне България е нулев и няма никаква причина хората да са в паника и ужас. Това твърди началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА доц. Райничка Михайлова (на снимката в заглавието).

По думите ѝ обаче, хората, на които им предстоят пътувания в Азия, трябва да се информират своевременно и да вземат предпазни мерки.

"Според повечето експерти се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция в сравнение с тази от 2002 г. Случаите са по-леки и независимо от нарастващия брой на заболелите - смъртността е по-ниска. Рискът за България е почти нулев и умерен за тези, които пътуват по целия свят", каза доц. Михайлова в неделя пред БНР.

Коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно от ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните, включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, поясни тя. "По-късно вече са познати и при човека и сравнително бързо време те са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интересза медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8000 души", допълни Михайлова.

Тя обясни,че коронавирусите "прескачат междувидовата бариера", а причинителят на сегашния вирус все още не е ясен. Основната версия е, че причината за заболяването е манията на китайците да ядат змии, които били инфектирани със заразени плъхове, които поглъщали.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби