Катастрофално бедствие в земеделието, загубите ще са колосални!

loading...

 

Сериозната суша през този есенно-зимен период ще доведе до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, категорични са зърнопроизводители и агрономи. Във великотърновска област сухата почва забавя с месеци растежа на пшеницата и ечемика.

Липсата на снежна покривка излага посевите директно на нощните минусови температури, което нанася допълнително поражения върху реколтата. Земеделската фирма, която ръководи Андрей Андреев, обработва 10 хиляди декара земя, от които 3 600 са засети с пшеница. Сеитбата приключила в средата на октомври. Растенията изостават заради липсата на влага и нивите в момента изглеждат така, както би трябвало да изглеждат през ноември, предава БНТ.

"Състоянието на есенните култури - пшеница, ечемик и рапица е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, на самата пшеница - доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха, забелязва се един по-рядък посев", каза Андреев. "За съжаление, след като засяхме, около 40-50 дена нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 литра на кв. метър, за да поникнат нормално посевите", обяснява агрономът Ангел Панев.

За миналата стопанска година земеделските стопани казват, че е била много добра. Тогава са отчели среден добив на пшеница от декар 700 килограма. Зърнопроизводителите смятат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба и казват, че ако в близките седмици започне да вали, реколтата може да бъде спасена.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби