Гешев за Божков: Той е най-богатият и най-опасният българин

loading...

 

 

Главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пристигнаха в община Бобов дол.

Със закъснение в общината дойде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Припомняме ви, че рано тази сутрин стана ясно, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е възложила на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Всичките ТЕЦ-ове са собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Проверката трябва да покаже дали са спазени изискванията за наличие на пречиствателни филтри и дали централите замърсяват въздуха.

След едночасова среща с представителите на местната власт Гешев заяви пред журналисти, че има няколко проблема. Единият е със замърсяването на въздуха  - гори се боклук заедно с въглища в ТЕЦ "Бобов дол". Към този момент, според данните, не са запазени законовите инициативи. "По-лесно е да караш Майбах, отколкото да въведеш ТЕЦ - а в законите", каза Гешев. "Поехме ангажимент, ако трябва перманентно да се проверява какво се гори в ТЕЦ-овете", информира главният прокурор и при констатиране на нарушения да се образуват досъдебни производства.

Министър Димитров пое ангажимент да се извърши цялостна проверка на ТЕЦ-овете и да се гарантира чистотата на въздуха, информира Иван Гешев.

"Има сериозни оплаквания, че с тежка техника се изнасят въглища и затова МВР, министър Младенов и ДАИ ще проверяват всички камиони", каза още главният прокурор.

Относно приватизацията, Гешев заяви, че никой не може да забрани на някой даден бизнес, но трябва да се спазва българското законодателство. "Както казах - ще си продадеш яхта, Майбах или друга вила и ще си сложиш пречистватели на ТЕЦ-а", каза той и поясни, че нито един богат български гражданин не се гони.

"Вчера чух, че искането за инвентаризация на приватизацията е прието добре от политиците, но това не е важно за мен. Те трябва да променят Конституцията и да дадат възможност на Прокуратурата да си свърши работата и да се накажат тези, които откраднаха активите на българските граждани", заяви Гешев.

Той коментира и темата "Божков". По думите му, го разбира за всичко, което прави и напомни, че хазартния бос разполага с много възможности. На въпрос дали собственикът на Левски помага на бизнесмена, Гешев отговори, че не може да коментира темата.

Припомняме ви, че днес в медиите се появи информация, че руснаци помагат на Божков да напусне ареста в Абу Даби.

"Божков е най - богатият българин и най-опасният. Прокуратурата е много наясно с всичко това. Моята цел е той да се върне обратно тук", заяви Иван Гешев.

Време е нещата да си дойдат на място, каза той и напомни думите на един възрастен човек: "понякога, за да се оправят нещата трябва първо да се объркат".

На въпрос дали и г-н Ковачки може да избяга, както Божков, Гешев отговори, че не го познава и заяви, че всичко е възможно.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че обвиненията срещу Васил Божков вече са нараснали на 11. Новите две обвинения към  Васил Божков са за търговия с влияние и за притежание и отчуждаване на културни ценности.

Всеки ден ще има акция за битовата престъпност, в края на годината резултатът ще е съществен, зарече се още главният прокурор пред журналисти.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби