Няма мърдане! Божков е притежател на "златна карта" в ОАЕ?

loading...

Васил Божков е един от 6800 притежатели на т.нар. "Златна карта" в Обединените арабски емирства, твърди Lupa.bg. Безценният документ му е осигурил не просто право на постоянно пребиваване на територията на емирствата, но и му гарантира статут почти на техен гражданин.

В края на май 2019 г. премиерът на страната и емир на Дубай Негово височество шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум издава решение, с което обявява, че 6800 крупни инвеститори ще бъдат възнаградени за възхода на ОАЕ с т.нар. "златна карта". Тя им дава право на свободно придвижване, престой и бизнес, като единственото, което отличава притежателите й от гражданите, е правото да гласуват. Освен бизнесмени, такива карти притежават и редица учени, инженери и медици.

ОАЕ не екстрадира свои граждани, както е добре известно, въпреки че има сключени спогодби за реадмисия с няколко страни по света. 2018 г. външната ни министърка Екатерина Захариева е подписала предварително споразумение за целта с колегата си в ОАЕ, но към момента няма данни България да може да разчита на него, за да си върне фигура от ранга на Божков. 

По информация на медията милиардерът се е сдобил с документа още в края на миналата година. В същото време справка на Lupa.bg разкрива, че той е станал притежател и на огромна резиденция край Абу Даби срещу 100 милиона дирхама. А не на последно място по важност се оказва и фактът, че с руските си партньори в пътните проекти у нас - Роснефтегазстрой, които са собственици заедно с "Нове АД Холдинг" на мегафирмата "Холдинг пътища", въртят бизнес именно в Абу Даби от огромен офис в най-луксозната част на Абу Даби.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби