ГЕРБ с промени в Закона за опазване на околната среда: Горенето на боклуци се ограничава!

loading...

 

 

Парламентарната група на ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, свързани с изгарянето на отпадъци. Новите мерки имат за цел да ограничат горенето на опасен боклук. 

Промените в закона бяха представени от председателя на парламентарната група Даниела Дариткова на брифинг в Народното събрание.

"В интерес на здравето на гражданите във внесените промени превиждаме задължителна оценка на въздействието на околната среда от инсталациите за изгаряне на отпадъци. Това ще даде възможност да се произнесат всички компетентни институции, а гражданите ще се допускат в обществените обсъждания на съответните доклади. Промените дават сигурност, че всяко едно инвестиционно намерение няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда и поставят под риск здравето на хората. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема", обяви Дариткова. 

Председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева пък допълни, че превенцията е много важна, а внесените промените в Закона включват оценка на въздействието на околната среда около инсталации, които изгарят отпадъци, независимо от обема и вида на отпадъка. "Това е най-тежката процедура. По този начин се гарантира превантивният контрол", обясни тя.

Към настоящия момент Законът предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден. Тези, които изгарят до 100 тона, са включени в приложение 2, което изисква преценка.

"В текстовете сме включили и експерименталните изгаряния на отпадъци. Който желае да прави това, ще стане след задължителна оценка на околната среда. Обществеността трябва да е запозната", разкри Василева. 

"Обсъдихме с колегите мерките за ограничаване и подобряване на контрола за недопускане на нерегламентирани отпадъци. Искаме във всички инсталации за изгаряне на отпадъци да има и видеонаблюдение. За нас стриктните мерки за контрол са изключително важни", завърши Ивелина Василева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби