Отиде си легендата Ирина Чмихова

loading...

 

 

Почина голямата българска певица Ирина Чмихова. Тя е и един от основателите на популярната музика у нас, както и блестящ музикален педагог. 

Тъжната новина съобщи колежката й Мая Нешкова.

"Първата ни естрадна певица и моя учителка - Ирина Чмихова, е починала на 89 г. Светла да е паметта ти, Ирина! Съболезнования на Нюся и Коля!", написа Нешкова във фейсбук.

Чмихова завършва ДВТУ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър. Започва да пее още като студентка през 1950 г., когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб.

В театъра, артистката участва на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала "България", след което й предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти.

Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена. Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Нейни хитове са "Гренада", "Ханум", "Капитан", "Ти пак си мой", "Пълнолуние", "Тригодишна мъка", по-известна като "Синьото елече" и други.

На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел "Естрада" на Консерваторията. Тя е учител на изпълнители као Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова, Христо Кидиков. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби