10 лесни начина да нормализирате ниското си кръвно налягане

loading...

 

 

Ниското кръвно налягане или също така популярно като хипотония е състояние. Артериалното налягане се получава от въздействието на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Стойностите на кръвното налягане се определят от силата на сърдечните съкращения, обема кръв и съпротивлението на кръвоносните съдове. Ниското кръвно налягане не се счита за заболяване, а за временно физиологично състояние, когато всички останали функции в организма са в норма. Понякога обаче то може да бъде и опасно.

Кръвното се смята за ниско, ако е 90/60 и ако границите му стават още по-ниски. При мъжете кръвното се счита за ниско, ако е 100/60.

Ниското кръвно налягане често е придружено и с неприятни симптоми и усещания като например постоянен световъртеж, липса на сили, сънливост, разсеяност замъглено зрение, гадене, учестено или плитко дишане, блед тен на кожата, както и студена кожа.

Ниското кръвно налягане не винаги предизвиква симптоми! Ако имате ниско кръвно налягане и нямате симптоми, то не е необходимо да взимате каквито и да е било мерки, но все пак е добре да сте информирани, за да знаете как да реагирате в случай, че ви прималее!

В зависимост от симптомите на ниското кръвно налягане ви предлагам някои важни стъпки, които да следвате, за да избегнете внезапните проблеми и да се предпазите от влошаване на състоянието си. За да сте сигурни в диагнозата, ползвайте качествен апарат за кръвно.

1. Увеличете приема на вода и сол

Поддържайте тялото си добре хидратирано! Пийте достатъчно вода и никога не излизайте от вкъщи без бутилка в чантата си, особено в горещите летни или при заболяване придружено с повишена телесна температура. Увеличете приема на сол с храната, но изберете хималайската пред йодираната готварска сол. Имайте предвид, че когато съдържанието на вода и сол в тялото ви е намалено, тя може да доведе до понижено кръвно налягане.

2. Ограничете приема на алкохол, цигари и кофеинови напитки

Въпреки славата на кофеиновите напитки, че вдигат кръвното налягане – имайте предвид, че това се случва но за кратък период от време, след което се наблюдава рязък спад на кръвното, особено ако сутрешното ви кафе не е придружено с поне 500 милилитра вода! Най-добрият вариант е да замените кафето със зелен чай или да изпиете дълго кафе или тип американско (шварц кафе) с голямо количество вода. Цигарите освен, че са вредни стесняват кръвоносните съдове, което допълнително води до намаляване на кръвното налягане. Алкохола в малки количества е полезен, но не и при големи, тъй като води до дехидратиране на организма.

3. Яжте по малко на често

За да предотвратите ниското кръвно налягане е задължително да се храните на всеки 3-4 часа. Почивайте след хранене в седнало състояние.

4. Оптимизирайте хранителния си режим

Включете повече пресни плодове и зеленчуци, както и храни, богати на витамин от групата В и С. През есента, зимата и пролетта консумирайте лимони, люти чушки, шипков чай. Започвайте деня си с чаена лъжичка мед, защото по този начин ще си гарантирате стабилно кръвно налягане без резки колебания.

5. Спете достатъчно

Хората страдащи от ниско кръвно налягане трябва да спят не по-малко от 8 часа на денонощие. Преди да заспите, е добре да легнете по гръб и да държите краката си на високо, така че да са над нивото на главата. Лежете така поне 10 минути.

6. Помещенията в дома или офиса трябва да се проветряват редовно

При световъртеж и бодежи в областта на сърцето е важно да имате достъп до кислород и трябва да се освободите от стягащите дрехи! Айран със сол, лъжица мед, парче шоколад може да предотврати припадък. Важно е в такъв момент да сте в хоризонтално положение, като главата трябва да се намира по-ниско от разположението на тялото. Избягвайте резките движения, като рязко изправяне от лек или седеж!

7. Залагайте на редовните физически упражнения

Благодарение на спорта ще си гарантирате по-добро кръвообращение като особено полезни за вас ще са заниманията с йога. Въпреки че не е изключено първоначално да изпитвате известен дискомфорт при изпълнението на някои пози. С течение на времето обаче ще нормализирате трайно кръвното си налягане.

8. Употребявайте редовно сок от червено цвекло

Сокът от сурово червено цвекло е едно от най-добрите средства за нормализиране на кръвното налягане. Добре е да пиете поне 2 пъти дневно по една чаша – сутрин и вечер в рамките на 1 седмица.

9. Носете чорапи или чорапогащи с компресия

Еластичните чорапи или чорапогащи с компресия ще ви осигурят допълнителен натиск към стъпалата, краката и стомаха, което ще спомогне за подобряване на кръвообращението.

10. Правете гимнастика преди ставане от леглото сутрин

Протягането в леглото и раздвижването на крайните сутрин рано ще ви осигури нормално кръвно налягане и ще предотврати световъртежа и причерняването пред очите. Започнете деня си с чаша топла вода с 1 чаена лъжичка солен разтвор от хималайска сол.

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби