Професор Кантарджиев с добра новина за България и заразата с коронавирус

loading...

 

Той предупреди хората, които имат симптоми на заболяването, да не ходят на лекар, а да му се обадят по телефона

На територията на България няма пациент с прояви на инфекция, причинена от новия коронавирус. У нас в момента заразени няма. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Снощи докладвах на здравния министър за материала, изпратен от жената, която е хоспитализирана в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Резултатът от изследването е отрицателен. Жената с прояви на заболяването, не е болна от коронавирусна инфекция“, добави той. 

„Вчера като лекар бях засегнат, че дадохте думата на една дама, която се върнала от чужбина и ходила да търси къде да се изследва. Културният човек трябва да чете, а в сайтовете на националния център и на здравното министерство, че всеки, който се е върнал от държава, в която има разпространение на коронавирус, трябва 14 дни да спазва карантина в къщи“, сподели професорът.

„Нужно е всеки, който има симптоми за коронавирус, да се свърже с личния си лекар по телефона, да го предупреди къде е бил и че ще прекара в къщи карантинния период. Важно е ако се появят симптоми, свързани със затруднения в дишането и висока температура, да сигнализира джипито“, повтори той.

„Който няма личен лекар, трябва чрез сайта на РЗИ да се свърже с експертите. Важно е децата, които се връщат от чужбина да се посрещат на границата, да се инструктират. 14 дни трябва да са си у дома. Нека не спят в една стая със своите братчета или сестричета, да се храни отделно и да няма много контакти“, предупреди Тодор Кантарджиев. 

„Заболяването се проявява през първата седмица. Ако вдигне температура, родителите да се свържат с личния лекар“, добави той.

Проф. Кантарджиев напомни, че тестът за коронавирус не се прави по желание, а по лекарска преценка и при проявени симптоми – висока температура и затруднено дишане.

Епидемиологът отново каза, че новият вирус застрашава в по-малка степен децата, бебетата и бременните, а е по-опасен за най-възрастните, особено когато имат и  други заболявания. 

Вирусът не оцелява дълго във външна среда затова е препоръчително да се мият често ръцете и да се използват дезинфектанти на хлорна основа, както и маски.  Предпазните мерки са същите като при грипна епидемия, каза още проф. Канатрджиев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби