Почти всяко второ водовземане е без разрешително

loading...

 

 

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров.

Той обясни, че ако МОСВ изпълни указанията да затвори всички водоизточници, които нямат издадено разрешително, половината страна ще остане без вода. „Ако бъде спазена буквата на закона, трябва да спрем в села, градове, старчески домове и отдалечени населени места водоподаването на половин България”, коментира екоминистърът. Той посочи, че ВиК-та в България дължат в момента 32 млн. лв., а за 17 млн. лв. се водят съдебни дела.

На въпрос дали главният прокурор Иван Гешев е информиран за проблема, Димитров отговори: „Как да кажа на главния прокурор, като той каза, че и танкове ще доведе, ако съм сигурен, че те работят. Аз не искам танкове. Аз искам министерството да остане и българите да имат вода“.

Димитров съобщи още, че правителството е приело проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. По думите на министъра това е било дълго отлагано решение, което обаче вече е задължително да се приеме. Министърът изтъкна, че заради силната поляризация по темата в обществото е изтеглил спорните параграфи от законопроекта и с решението на кабинета се приемат само онези от тях, които са от изключителна важност за държавата и са обсъждани вече със службите на ЕК. От предложените 42 параграфа 13 отпадат, а един отпада частично. „С частичното приемане на законопроекта е направен компромис, който обаче ще даде възможност да се намерят решения за много от повдигнатите през годините въпроси за ефективното управление на мрежата „Натура 2000“ в България и значително ще бъдат намалени рисковете от неблагоприятни последици за държавата“, смята министърът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби