5 уникални места във и около Варна, които да посетите това лято

loading...

 

 

Варна е един от най-красивите български градове. Разположен на любимото ни Черно море и обграден от красиви широколистни гори, този град бързо грабва сърцето на всеки посетител. Морската ни столица се гордее и със своята богата история, за която може да слушате с дни. Разбира се, най-красива е през лятото, когато уникалната природа и синьото море, я превръщат в желана дестинация за български и чуждестранни туристи. Ще ви представим пет от местата, които задължително трябва да посетите във Варна. Забележителностите в и около морския град са много повече, но ние ще се спрем на едни от най-красивите места!

Зоопарка във Варна

Едно любимо място на малки и големи, което може да разгледате през топлите летни дни- това е Зоологическата градина в морската ни столица. Там ви очакват много и най-различни животни, с които може да си направите снимка. Зоопаркът в град Варна е разположен в Морската градина и е създаден през 1961 г. Тогава там е имало само 9 екземпляра. Днес, обаче, това любимо място, разполага с 72 вида животни и птици, 17 от които са защитени видове. От няколко години Зоопаркът изпълнява функцията и на спасителен център. Задължително се отбийте там през това лято и се насладете на животни и птици характерни за Балканския полуостров, така и някои екзотични видове.

Морска гара и пристанище Варна

Едно от най-посещаваните места през лятото, предпочитано от варненци и гости на града за разходки и отдих, е морската гара на Варна. През 2016 г. Там беше обособената нова „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, с площ от 27 дка, част от прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток". В момента освен заведения, зоната е облагородена с красиви цветя, палмови дървета и пейки, на които може да си починете и да се полюбувате на синьото море. В района има обособен паркинг, който улеснява туроператорите на круизни кораби и посетителите с коли. Препоръчваме ви да се качите на вълнолома и да се разходите до фара. Там се разкриват уникални гледки към Аспарухово и нос Галата.

Побити камъни

Този уникален природен феномен се намира само на 18 км от град Варна. Препоръчваме ви задължително да посетите това място, ако все още не сте го направили, защото то е изключително енергийно и магично. Известна още като „Каменната гора” , тази природна забележителност се е образувала преди около 50 милиона години и се състои от над 300 образувания, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина, много интересни скални блокове и множество каменни късове. Още в миналото, това място е смятано за сакрално, а за природна забележителност е обявено през 2002 година. От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. Всяка природна пластика си има име, като :„Каменните стражи”, „Камилата”, „Трона”, „Каменната гора”.

Крепостта „Овеч“

Не много далеч от морската ни столица, в град Провадия, се намира едно уникално място, което пленява не само с историята си, но и с гледките, които се откриват там. Това е крепостта „Овеч“ , която представлява каменна твърдина, разположена източно от град Провадия и на 53 км западно от град Варна. В историческите анали крепостта е известна с няколко имена. Най-старото от тях е византийско Проват. Много хора свързват имаето й с управлението на цар Ивайло (1277 г. – 1280 г.), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366 г.) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444 г.). Тази уникална крепост е била населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. От крепостта се разкрива красива панорамна гледка към град Провадия, която си струва да видите! При посещение „Овеч“ в каменното укрепление ще имате възможност да разгледате още говорещият кладенец, дълбок 79 м, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

Плаж Фичоза

Няма как да завършите своята обиколка около морска Варна, без да посетите някой красив плаж. Едно от местата, което ви препоръчваме с две ръце, е плажът „Фичоза“ - един от най-чистите плажове около Варна. Това е едно малко парченце от рая и е перфектното място за хора, които обичат „по-дивото“. Въпреки че и там вече има заведения, плажът си остава един от най-предпочитаните, заради дивата и красива природа, чистия плаж и уникалните каменни образувания. Мястото е подходящо за семейства с деца, за риболов или за ловене на миди. Плажът Фичоза е разположен на 2-3 км южно от квартал Галата, Варна, а общата му дължина е около 1 км.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби