Сърбия инвестира 5 млрд. eвро, за да се справи с последиците от коронавируса

loading...

 

 

Сърбия планира да предложи около 5 милиарда евро заеми и субсидии за бизнеса, за да им помогне да се справят с икономическите последици от коронавируса, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Програмата за възстановяване, която президентът обяви късно в неделя, ще доведе до увеличаване на дефицита през тази година, който ще бъде покрит от финансови резерви и заеми.

Китай предостави много повече помощ на Сърбия в борбата с пандемията на коронавирус, отколкото Европейския съюз, въпреки че Белград се придвижва към интеграция в ЕС, заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за TV Prva в неделя.

"Ако питате кой ни помогна най-много, беше Китай, а не Европа. Очаквахме по-голяма помощ от Европа. Ние сме на европейския път, но не сме нито глухи, нито слепи, ще защитим сръбските интереси и ще си сътрудничим с Китай, Русия, Съединените щати и всички, защото тук са интересите на Сърбия", отбеляза той, подчертавайки, че Сърбия е имала големи очаквания към Европа, докато сега сърбите разчитат повече на себе си.

В момента в Сърбия има 741 случая на коронавирус, 13 души са починали, а 55 са в интензивно отделение и трябва да разчитат на вентилатори. По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви пълно затваряне на границите. В страната бяха въведени извънредно положение и полицейски час за 90 дни. Общите избори бяха отменени, а междуградските автобуси и влакове бяха отменени.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби