Държавата срещу кризата - ето какви са мерките (ОБЗОР)

loading...

 

 

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца. Това реши правителството на извънредно заседание днес.

Довечера ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета, за да се осигурят парите. Изчисленията показват, че за прилагането на схемата 60/40 ще са необходими около 1-1,5 млрд. лв., обясни премиерът Бойко Борисов.

"Обхватът на схемата 60/40 е разширена. На първо място постановлението включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър. Това са търговия на дребно в моловете, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, пътнически транспорт, спортни дейност", разясни схемата соцалната министърка Деница Сачева. Тези ще могат още утре да подават документи електронно в Агенцията по заетостта.

За да получат одобрение трябва да минат 7 работни дни. Ако получат "да”, НОИ ще преведе по сметките им сумата до 5 дни. НОИ ще направи и публичен регистър с фирмите, които ще получат помощ.

Държавата все още не е пресметнала колко служители финално биха имали право на тази помощ. Разчети пък имало само за секторите, които са в приложението. Там сметките показват, че право на помощ ще имат 289 000 души, за тях ще са необходими 135 млн. лв. на месец.

Схемата е отворена и за фирмите с отчетен спад от 20% в приходите. Сравнението ще се прави с март миналата година. Предвиден е и отделен ред за компаниите, създадени след март 2019 г., за да могат да докажат своите обороти.

Селското и рибно стопанство няма да могат да кандидатстват по тази схема, а за тях ще се търси друг вариант. Същото се отнася и за здравеопазване.

Без помощ по 60/40 ще са и финансови и застрахователни дейности, хуманно здравеопазване, държавно управление, както и сектор образование (помощ ще има само за частните детски градини), както и дейностите на домакинствата като работодатели.

Схемата предвижда държавата да плаща 60% от заплата, като останалите 40 ще се покриват от работодателите. Те обаче ще трябва и да покриват всички осигуровки. Това е причината те от няколко дни да алармират, че схемата няма да работи.

"Има спорове, защото работодатели настояват схемата да е върху цялата цена на труда, но считаме това за неудачно", категорична бе Сачева. Според нея същата схема се прилага в Германия, но тям парите се превеждат на работника. 

Обмисля се самоосигураващите също да имат право да теглят безлихвен кредит до 1500 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че няма да има ограничения за броя на служителите, за които може да се кандидатства по помощта. И ще може всеки месец да се актуализира списъкът. 

"Работодателите не са длъжни да се възползват от мярката, нито да се възползват за целия си персонал. Този работодател, който вижда перспектива в дейността си, ако реши да бъде солидарен, да го направи. Този, който отсега вижда, че няма да има възможност да се справи, има възможност да прецени дали да се опита са съхрани заетост. Само допреди един месец дебатът беше от какви всякакви екзотични дестинации да внесем работна сила, днес трябва в тази криза да се замислим действително за ролята на работната сила за успешния бизнес и с каква скорост и колко лека ръка да се отказваме от нея. За тези работодатели, които не могат да се справят, тази мярка не може да бъде пълноценна или може да е само за част от ключовия персонал и може след месец да им потрябва“, обясни той.

"Що се отнася до държавните служители, когато коментираме мярка за поддържане на заетост, едва ли отговорът ще бъде започваме да съкращаваме държавни служители. В момента тече усилена работа за първоначалните мерки по актуализацията на държавния бюджет. На този етап единственото, върху което разсъждаваме, е за евентуално ограничаване на допълнителното материално стимулиране. В същото време има служители, които са на първа линия и при тях не само не може да мислим за премахване на ДМС, а точно обратното", каза още Горанов. 

По отношение на актуализацията на бюджета текат интензивни анализи. Ще помоля правителството да одобри увеличението на лимита за дълг, за да може да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финасира своите ангажименти. Банките активно, с европейския банков орган, разработват методика за отсрочване на задължения по кредити. Темата е много технологична. Тези мерки дават гъвкавост на кредитополучателите, както и на търговците", каза още финансист №1. В сряда предстои да разберем какви антикризисни мерки предлага банковата система.

В 18,30 ч се очаква да разгледаме изменението на закона за държавния бюджет. Внасянето в Народното събрание би могло да стане утре, ако тази вечер го одобрим, каза още Владислав Горанов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби