COVID-19 се промъкна в парламента! НС - под карантина?

loading...

 

 

Парламентът може да бъде поставен под 14-дневна карантина, след като във вторник през нощта, малко преди настъпването на следващия ден, стана ясно, че има депутат с положителна проба за коронавирус и това е д-р Хасан Адемов от ДПС. Той е и председател на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

Името му бе съобщено от председателя на НС Цвета Караянчева на извънреден среднощен брифинг в парламента. Така д-р Адемов стана първият депутат дал положителна проба за COVID-19. В сряда всички останали 239 депутати трябва да бъдат изследвани за коронавирус, а в четвъртък и цялата администрация и всички работещи в НС, които наброяват близо 1000 души.

Може би зам.-председателят на парламента и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки в случая е най-спокоен, тъй като на едно от последните заседания на НС се появи облечен в защитен медицински скафандър.

Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев на задължителна карантина за срок от 28 дни подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19. За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение.

Всички лица, които са били контактни с човек с коронавирус подлежат на задължителна 14-дневна карантина, гласят още разпоредбите на министър Ананиев. Санкцията за неспазване на карантина е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

В случая с парламента при спазване на заповедта на здравния министър означава, че всички останали депутати трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Ако има още случаи на коронавирус, то тогава те, подобно на д-р Адемов, трябва да се изолират за близо месец.

Същото важи и за служителите на НС, които са били в близък контакт с Хасан Адемов.

"В четвъртък ще бъде тествана и администрацията, всички, които са били в контакт с д-р Адемов - квестори, стенографи, служители на НС, шофьори. Точно заради това в петък поисках да не заседаваме, защото коронавирусът не подбира дали сме депутати", напомни по време на извънредния си брифинг Караянчева. Миналата седмица по време на дебатите "за" и "против" временното разпускане на НС за времето на извънредното положение тя настоя да се подкрепи предложението.

Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета, попита снощи Караянчева и отново напомни, че не трябва да се спекулира политически с темата. Както е известно на 2 април народните представители трябва да се съберат, за да гласуват актуализацията на бюджета. При новите обстоятелства не е ясно дали това ще се случи и как и дали е възможно НС да проведе виртуално заседание. Едва след тестовете на всички депутати ще се прецени дали и кога ще се събере парламентът, стана ясно от думите на Цвета Караянчева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби