2,9 млн. лева дарения в МЗ за битка с COVID-19, Пеевски с нови 500 000 лева

loading...

 

 

Само за 10 дни Министерството на здравеопазването е събрало дарения от почти 3 млн. лева в кампанията й . Точната сума е 2 917 961 и e събрана от 765 физически лица и фирми. Най-големите дарители в рамките на кампанията, обявена от МЗ, са „Виваком“ и „Юнайтед груп“ с по 900 000 лева. 500 000 лева е превел и депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, с което той заема и първото място като дарител №1 в благотворителните кампании в страната за събиране на средства и консумативи за битката с коронавируса.

Той вече даде 700 000 лева на ВМА, половин милион дари на „Пирогов“, 160 000 – на „Александровска“ и отделно 300 000 лева на 18 болници в страната. Така дотук депутатът е дарил над 2 млн. лева.

200 000 лв. са дарили в кампанията на МЗ "ЕЛАЦИТЕ МЕД" АД. ДПС е внесло в кметката 101 000 лева. Също толкова - по 100 000 лева, са дали ГЕРБ, Слави Трифонов и "Уникредит Булбанк". По 50 000 лева на здравното министерство за борбата с коронавируса са предоставили компаниите "Джи Си Ар" ЕООД, Камен Печов, "Металика АБ" ЕООД, "Натурпродукт" ООД.

По-рано през деня стана ясно, че по 300 000 лева дариха фирма и фондация за битката срещу разпространението на коронавируса. Едното от даренията идва от ВП Бранс Интернешънъл (правоприемник на „Винпром Пещера“), като с него ще бъдат закупени респиратори. „Ще продължим да изпълняваме своя ангажимент към българските граждани и организации. Притежаваната от компанията фабрика „Essentica” работи на пълен капацитет и в денонощен режим, за да доставя приоритетно за българския пазар спирт за производство на дезинфектанти“, посочиха още от дружеството.

Дарение на стойност същата сума идва и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, откъдето даряват предпазни средства за защита на медиците в борбата с COVIID-19 – 1000 шлема, 300 костюма със сребърно-йонна на стойност, 7000 маски за многократна употреба, 1000 литра спирт, както и 10 000 кита за експресно тестване с цел скрининг. 5000 от тях ще бъдат дарени директно на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб, а останалите ще бъдат предоставени на лечебните заведения, които посрещат вълната от заразени пациенти.

„Това е време, което ни показва, че не само паричните средства са важни за справяне с това безпрецендентно за цялото човечество предизвикателство, а начинът по който се управляват средствата, екипната работа и доверието между хората и в институциите. Сега е моментът всички българи да сме единни, да спазваме правилата, утвърдени от експертите в правителството и Световната здравна организация, защото само заедно ще се справим.”, заяви председателят на фондацията и на надзорния съвет на "Асарел - Медет", Димитър Цоцорков.

Нови дарения пристигнаха в УМБАЛ "Пирогов" - болницата, която прие първите случаи на коронавирус. В Клиника по детска хирургия и Клиника по детска реанимация и интензивно лечение пристистигна дарение на еднократни маски, ръкавици и очила. Пловдивска фирма пък изпрати текстилни маски за многократна употреба. Екипът благодари на двете фирми за направените дарения! Даренията у нас продължават и в други болници. След призив на началника на Националния щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да се дарява не само в София, но и в страната, започнаха помощи и за болниците в провинцията. Междувременно у нас бе създаден съвет за доброволци, които да подпомагат работа на медиците и социалните работници.

Ето и останалите дарители, които днес се включиха с финансова помощ в битката с COVID-19:

Сдружението на предприемачите и частните работодатели в Пазарджик дават 31 150 лева за нуждите на медиците в болниците в града и Центъра за спешна помощ, като 18 000 лева от сумата отиват в МБАЛ Пазарджик.
Над 95 000 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница „Св. Петка“. Те ще бъдат използвани за създаване на инфекциозно отделение, където да бъдат настанявани пациенти със съмнение за коронавирус. Най-голямото дарение – 44 280 лева е от Българската банка за развитие. 30 000 лева са постъпили от ЕлБи Булгарикум. Средства за болницата са дарили - по 5 000 лева „ Адан Н” ЕООД и ЧСИ Виолета Томова, видинските прокурори са събрали и дарили 2 240 лева, Лайънс клуб Видин - 2 000 лева, Адвокатската колегия - 1 000 лева. Постъпили са още десетки дарения от фирми и физически лица. 200 защитни шлема са дарени от депутата от НФСБ Росен Живков.
129 288 лева са постъпили по сметката на националната кампания на Българския лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, чието лице стана футболната звезда Димитър Бербатов. В централата на БЛС са получени и материални дарения: маски, очила, защитни облекла за еднократна употреба и др, като те вече са разпратени както следва: маски за еднократна употреба – 1150 бр, трислойни маски за многократна употреба – 3200 бр., маски за многократна употреба с активен въглен – 445 бр., защитни очила – 340 бр., защитни облекла за еднократна употреба - 250 бр., ръкавици – 9500 бр
Общинските съветници от ГЕРБ в Павликени дариха възнагражденията си на местната болница. Общинските съветници от партията в Бургас пък обявиха, че ще дарят заплатите си на местния онкодиспансер, за да закупи апаратура, нужна му за лечението на пациентите.
Русенската фирма „Булмаркет“ дари 10 000 лева за борбата с коронавируса. Парите са преведени по сметката на Община Русе, а администрацията ще реши на кого да бъдат предоставени средствата за закупуване на лекарства, консумативи и медицинска апаратура.
500 предпазни маски за многократна употреба, които са ушити във Вагоностроителния завод „Коловаг“ в град Септември, дари на МБАЛ-Пазарджик мажоритарният собственик на дружеството инж. Емил Йончев. В тапицерския цех на вагоностроителния завод „Коловаг“ вече се шият предпазни маски, от които всяка седмица ще бъдат дарявани за работещите в МБАЛ-Пазарджик, обеща той.
Областната болница в Търговище е получила дарения за около 150 000 лева, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков.
Най-големият дарител са заводите за производство на стъкло на "Тракия Глас България".
Дарения в размер на близо 100 000 лв. постъпиха само за броени дни в сметките на Община Казанлък и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” за борба с коронавирус - COVID-19, съобщиха от общината.Средствата са за закупуване на респираторни апарати, лични предпазни средства, апаратура за дистанционно проследяване на пациенти от „Чек Поинт - Кардио“. Даренията в новооткритата сметка на Община Казанлък са в размер на 59 270 лв., а в тази на лечебното заведение - 40 000 лв. Най-големите дарители са: „М+С Хидравлик“ - 28 000,  „Гуала Клоужърс“АД - 26 000, „Арсенал“ – 20 000, „Капрони“ - 10 000, „Балкан Пак”- 5 000 лв., и Община Павел Баня, която дари 10 000 лв. С дарение се включиха и редица юридически и физически лица, които помогнаха със средства до 1000 лв . Дезинфектанти и лични предпазни средства дариха са дарили още Симеон Георгиев, „Кузеви стил”, Католическата църква в Казанлък.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби