Ананиев: Здравната каса да плаща лечението на пациенти с COVID-19

loading...

 

 

От Министерство на здравеопазването предлагат промени в Наредбата за основния пакет от здравни дейности, заплащани от Здравноосигурителна каса (НЗОК), с които да се даде възможност касата да заплаща диагностиката и лечението на пациенти с Covid-19, предава БНР.

Министерство на здравеопазването предлага в Наредбата за основния пакет здравни дейности да се предвиди възможност за диагностика на съмнителните и заболелите лица с Covid-19 и за тяхното болнично лечение в рамките на съответните клинични пътеки.

Предлага се добавяне на новите кодове за Covid-19 на СЗО към сега съществуващите клинични пътеки за лечение на бронхопневмонии, бронхиолити, вирусни и бактериални заболявания при деца и възрастни.

От МЗ предлагат да се добави и PCR изследването в пакетите по вирусология и клинична микробиология в специализираната извънболнична медицинска помощ, като тези промени в наредбата ще дадат възможност на здравната каса да заплаща на лабораториите тестовете за коронавируса.

Средствата за това са от бюджета на НЗОК.

Предстои Надзорният съвет на здравната каса да определи размера на заплащане, както и НЗОК да сключи анекси към договорите си с лабораториите за извършване на PСR тестовете за Covid-19.

Промените са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане от днес до 22 април.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби