Не помагат, а убиват! Лекари вече отказват да използват обдишващи апарати

loading...

 

 

Статистиката показва, че 86% от пациентите на "вентилатори", които се считат за най-важният инструмент за борба с пандемията, умират. Докато здравните служители "рапортуват" за броя на апарати за белодробна вентилация като основен индикатор за готовността за борбата с епидемията, лекарите, които се срещат с коронавируса лице в лице, предпочитат да се минават без механична вентилация, доколкото е възможно.

За тази тенденция днес  има много публикации, включително в The Associated Press. Причината за предпазливостта при боравенето с вентилатори е, че много болници отчитат необичайно висока смъртност сред вентилирани пациенти с коронавирус, както ги наричат ​​лекарите. И... медиците подозират, че пръст в това имат самите обдишващи апарати.

Механичните вентилатори вкарват кислород в белите дробове на заболелите, след като те престанат да функционират нормално. Това изисква поставянето на пациента под упойка и вкарването на тръба в гърлото му. Смъртните случаи при заболелите, подложени на подобна процедура, са често явление, независимо от причината, поради която имат нужда да им се помогне да дишат. Около 40 до 50 процента от пациентите с остър респираторен дистрес синдром умират, докато са поставени на апарати за белодробна вентилация.

Например властите в Ню Йорк констатираха, че 80 и повече процента от хората с COVID-19, подложени на тази процедура, са починали по време на обдишването.

Подобни доклади идват от Китай и Великобритания: британският доклад цитира цифрата от 66%, докато проучване в Ухан установи, че 86% са починалите.

Причините за тревожния процент смъртни случаи при тази процедура все още не са известни. Сигурно те са свързани и с това какъв е бил здравният статус на пациентите, преди да са били заразени. Или трябва да се вземе под внимание на какъв етап е била болестта, преди да бъдат поставени на изкуствена вентилация. Но много медици си поставиха резонния въпрос дали тези машини не влошават допълнително нещата.

Като вероятно предизвикват или влошават опасната бурна имунна реакция на организма. Това може и да е спекулация. Но е установено със сигурност, че кислородът, вкарван в белите дробове под налягане, ги уврежда с времето.

„Даваме си сметка, че механичната вентилация не е безвредна. Едно от най-важните открития през последните десетилетия се състоеше в това, че медицинската вентилация може да усили нараняванията в белия дроб и трябва много внимателно да я използваме“, изтъква д-р Еди Фан, експерт по респираторни лечения в Многопрофилната болница в Торонто.

"Опасностите могат да бъдат ограничени, като се регулира налягането на кислорода и обемът на вдишванията, предоставени от машината", допълни д-р Фан. Но някои лекари предпочитат да забавят колкото е възможно повече изкуствената вентилация и да използват други методи. Пробва се с поставянето на пациентите да лежат по корем. По този начин различни части на белия дроб могат да се оросяват по-добре с кислород. Други лекари експериментират, като подават повече кислород през носа на болния с тръби или други устройства.

Притесненията на експертите са не само ниските шансове за оцеляване с механична вентилация, но и високата вероятност за дългосрочни усложнения след прилагане на тази процедура: мускулна атрофия, слабост, когнитивно увреждане като страничен ефект от използването на седация. Всичко това принуждава лекарите да променят тактиката и да прибягват до механична вентилация само в случай на спешна нужда.

Превод: Glas.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби