Хакнаха електронната поща на Министертвото на здравеопазването

loading...

 

 

Хакнаха електронната поща на Министерството на здравеопазването. Привечер от там започнаха да идват съмнителни писма до медиите, които се онасяха до задължителното носене на маски.

Минути по-късно от министерството съобщиха, че те са фалшиви. Ето цялото съобщение:

ГДБОП извършва проверка по сигнал за разпространени съобщения с неистинско съдържание. В следобедните часове днес, в отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР е получен сигнал за разпращани хиляди СПАМ мейли от името на пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

При извършената проверка на място от служители на ГДБОП се установява, че в следобедните часове на 13 април хиляди български интернет потребители са получили фалшив мейл, претендиращ да е изпратен от Пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Фалшивите СПАМ мейли са разпратени, като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании.

Съвместно с няколко хостинг компании, незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на подобни СПАМ мейли.

Пощенската кутия и друга дигитална инфраструктура на Министерството на здравеопазването не са компрометирани и СПАМ мейлите не са разпратени оттам.

Работата по установяване на произхода на атаката се провежда в момента от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в съдействие с хостинг компаниите.

Ето какво гласи дословно писмото на хакерите:

"УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ Изпращаме това съобщение с информационна цел. Наредбата на МИНИСТЪРА за носене на маски, шалове и някакъв плат не изпълни изискването на приет от Народното Събрание ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО – чл.63. ал.4, според който държавата трябва да поеме разходите и осигуряването на изисканите предпазни средства. Както и няма никаква правна възможност за спиране на наредбата, защото съдилищата не могат да обявяват своите решения. Знаем, че ние не можем да ви осигурим изисканите маски, шалове и плат, въпреки че е наше задължение и задължение на МИНИСТЪРА да определи реда, по който да го изпълним.

Ако колко хубаво щеше да е, наредбата дори позволява кое да си изберете. Искрено съчувстваме на хората страдащи от алергии и тези, които ще използват едно и също предпазно средство в продължение на дни без да могат да си позволят да го сменят. Не се притеснявайте от бактериалните инфекции, които може да получите от натрупаната влага в предпазното средсво.Ние ви имаме пълно доверие и вярваме, че всеки един гражданин е достатъчно компетентен сам да прецени какъв шал или плат да избере за защитата на своя живот и живота на своите близки."

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби