"Летящи чинии" над София?

loading...

Снимащи разочаровани, че се оказаха минисателити за допълване на 5G мрежата

12-ина летящи обекти преминаха в небето над София откъм Копитото на Витоша почти в редица, в посока югоизток, в 21,50-22 часа на 16 април.

Обектите летяха в една и съща посока, едно след друго, разказа списание 8.

Част от тях – около 5, се движиха доста близо едно до друго, като изчезваха в центъра на небето. Десетки столичани решиха, че това е ексадрила НЛО, извадиха мобилните си телефони да снимат „новината” и тя дори се появи в информационното пространство.

Обектите обаче не са НЛО, а минисателити в ниска орбита (550 км) на SpaceX , компанията на Илон Мъск. Целта им е да допълнят мрежата на 5G, като осигурят пълно покритие на мобилните оператори, включително в морета и океани, по високи части на планините и различни отдалечени селища.

„Летящите чинии”, които уплашиха софиянци, са изстреляни от „Кенеди спейс център” във Флорида на 18 март 2020 г. и са общо 60. Те се виждат ясно, тъй като са изстреляни скоро и все още не са набрали нужната височина.

Сателитите на SpaceX ще могат да се видят и днес, 18 април в 21,14 ч. за 6 минути. Възможно е да има отклонение с до 10 минути, съобщават от SpaceX.

В момента в орбита летят общо 350 от минисателитите. Предстои до края на годината да бъдат изстреляни още 180. Нужно е общият им брой да достигне 400-800, за да започнат работа.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби