Ново охлабване: Разрешават се заведения на открито, шофьорски курсове, индивидуално спортуване

loading...

Автоинструкторите ще могат да работят от утре. Ще могат да се провеждат и изпити за издаване на шофьорски книжки.

Разрешава се и индивидуалният спорт, както и работа на заведенията на открито. Това обяви премиерът Бойко Борисов на втори брифинг в Министерски съвет днес.

КПП-тата на областните градове засега остават. Ще ги махнем на Гергьовден (6 май) следобед, обясни премиерът. Причината да забави охлабването в тази посока е, че го било страх, че хората ще тръгнат да пътуват заради празниците. 

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бил компетентен да ръководи Националния оперативен щаб за борба с коронавируса COVID-19.

Това пък обясни проф. Тодор Кантарджиев в началото на брифинга. 

Макар че бил коремен хирург, Мутафчийски бил доктор на медицинските науки. Имал диплома и по здравен мениджмънт, както и опит от работа в зони с военен конфликт. Маса други хора нямало да могат да се справят с ръководството на Щаба. 

За хотелите все още няма решение как могат да работят. Не е ясно и как ще се отвърже туризмът. Решение нямало и в другите държави, както обясни Бойко Борисов. 

На въпрос кои заведения и как ще могат да работят, ген.-майор Мутафчийски отговори: "Основната философия, която се изповядва за всяка отпусната мярка, това е възможността да се спазва физическа дистанция и да се спазват дезинфекционните мерки, както и използването на защитни средства от страна на персонала. И обучението на персонала да работи в такава ситуация, защото тя е необичайна както за тях, така и за всички останали граждани."

Трябвало да се изгради друга култура за обслужване на клиентите. 

На първо място продължавала да бъде тяхната сигурност, както и тази на персонала. Масите задължително трябвало да се разредят. В началото можело да е икономически неизгодно за ресторантьорите. Това обаче щяло да е полезно, за да се обучат самите екипи как да действат по-нататък. 

Новоотворените заведения ще бъдат под строгия контрол на регионалните здравни инспекции и поделенията на Българската агенция по безопасност на храните. 

И Мутафчийски, и Борисов подчертаха, че не е ясно докога ще продължи тази ситуация с коронавируса. Премиерът предупреди, че вероятно става въпрос дори за години напред. 

До изработването на ваксина и на масов имунитет щяло да се продължи с ограниченията. 

Сядането на пейки по парковете остава забранено. Венцислав Мутафчийки се аргументира, че охлабването на мерките става постепенно, като се наблюдава какъв ще е ефектът. 

Бойко Борисов предупреди, че е възможно те пак да бъдат затегнати. 

Сред индивидуалните спортове бяха изброени бягането, тенисът, плуването в басейни. 

Всички детайли ще бъдат оповестени официално с поредната тематична заповед на министъра на здравеопазването, която се очаква по-късно днес. 

Премиерът в обичайния си стил правеше елементарни обяснения на сложни системи и процеси и се намесваше с простовати шеги и закачки, прекъсвайки говорещите. Той изрази на няколко пъти и негодувание, че присъстващите репортери му задават въпроси. 

"Българите сме много нихилисти", обясни Бойко Борисов. Освен това българинът най се пазел да не се мине, както и от течение. Премиерът призова хората, които са спазвали мерките, да не съжаляват за това. 

"К'во се оказа при пандемията, когато изведнъж светът се потресе от болестта - всички панически бягат да се приберат в България, да се лекуват в България. Щото се оказа, че само в България кат' кихнеш, веднага идва доктор", изкоментира Борисов. 

Било абсолютна лъжа, че българската здравна система не е сигурна. Освен това тя била и финансирана добре. 

Въпросът бил министърът да намери начин за още по-добро функциониране на системата.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби