Традиционна рецепта за пиле с плънка от ориз, гъби и зеле на фурна

loading...

 

 

Днес ще ви запозная с една традиционна празнична рецепта, достойна да угоди и на най-претенциозния вкус. Няма нищо по-хубаво от това, семейството да бъде заедно на празника. Макар, че ситуацията на извънредното положение не го позволява в момента, поне може да приготвим вкусни ястия за близките ни хора, с които живеем.

 

Ястието не е трудно, стига да имате желание, подготовката обаче изисква малко повече време.

 

Представям ви една традиционна и много вкусна рецепта например за Гергьовден, която е останала в съзнанието ми от моята баба и майка. Рецептата е за пиле с плънка от ориз, гъби и кисело зеле. Тя е изпитана многократно и с течение на времето усъвършенствах пропорциите и начина на приготвяне. Днес ще е споделя с вас, надявам се да ви хареса и стане част от вашето меню, с което да радвате близки и приятели.

 

Продукти:

Един брой пиле - около 2 кг

800 гр. ориз

1 кг.гъби печурки

Кисело зеле 2 буркана от 1кг

Масло

Олио

Червен пипер

Черен пипер

Джоджен

 

Начин на приготвяне:

Размразяваме пилето от вечерта. Измиваме го под течаща студена вода. След това го отцеждаме.

 

За плънката:

Измиваме гъбите и ги нарязваме на четвъртинки. Слагаме дълбок тиган на котлона. Сипваме олио около 100 мл.

Добавяме гъбите и малко сол. Пържим, докато

водата изври и остане на мазнина. Добавяме маслото около

50 грама, слагаме малко червен пипер - 1/2 ч.л. , бъркаме докато усетим аромата на пипера, изсипваме изчистения и измит ориз. Разбъркваме докато ориза стане стъклен. Изключваме котлона. Добавяме подправките черен пипер, джоджен /може и сух - стрит/.

В голяма дълбока тава нарязваме киселото зеле.

Разбъркваме го с олио /около 100 мл./, трябва да лъщи.

Изсипваме плънката върху зелето. В тигана от плънката

сипваме олио към 200гр., добавяме червен пипер и го разбъркваме. Слагаме пилето в тигана и го разтриваме с подправките и олиото.

След като добре сме го намазали с мазнината /глазирали/,

го поставяме с предната част върху ориза. Може да се добавят и още пилешки бутчета към пилето, ако сте повече хора, като отново се намазват с мазнина и подправки.

Завиваме тавата с фолио.

 

Печем във фурната на 180 градуса /отгоре и отдолу/ за 1ч. и 30 минути. Ястието е готово, когато пилето добие златист цвят, а оризът е сварен.

Да Ви е сладко.

 

Автор: Надежда Сотирова / Източник: Glas.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби