Евтинийка: По 4 лв за чадър и шезлонг в Слънчев бряг

loading...

 

 

“Имаме информация от летищата в Бургас и Варна, че големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15 юни нататък”, увери в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с кметове на черноморските общини и представители на туристическия бранш.

 

И обяви, че се водeли разговори със съседните ни страни и важните за нас пазари за поетапно отваряне на границите според епидемичната обстановка.

 

“Започнали сме разговори с нашите съседни страни, както и с Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. С всички, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка. Основният принцип е да няма дискриминация, да има единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни. Надявам се, особено когато говорим за съседните държави, да имаме яснота и да стартираме с туристи, които да ни посетят с автомобилен транспорт.

 

Ако епидемичната обстановка го позволи, се готвим за туристически сезон от 1 юли с възможност да посрещаме чуждестранни туристи. Ако имаме такова съгласие, може и по-рано да открием летния сезон при стриктно спазване на мерките от здравните власти”, описа сценария Ангелкова.

 

За задължителната 14-дневна карантина министърката обясни, че към момента тя се прилага като мярка във всяка държава в ЕС както за нейните граждани, така и за чужди.

 

Ангелкова уточни, че указанията, които Министерството на туризма е дало за хотели, ресторанти и плажове, ще бъдат променяни в зависимост от обстановката. Задължително обаче е при изискване на туристите за бюфет обслужването да става само от служител на ресторанта.

 

20 кв. метра ще трябва да е територията на едно плажно място с чадър и два шезлонга. Миналата година отредената площ е била 16 кв. метра. 

 

“Това увеличение на квадратурата няма да се отрази на съотношението свободна/платена зона, защото същите изисквания ще важат и за свободната на база на общия принцип на заповедите на Министерството на здравеопазването”, обясни Ангелкова.

 

Според нея намалението на цената на плажните принадлежности трябва да бъде не по-малко от 50%, като пропорционално ще се намалява и концесионната такса. По думите ѝ някои концесионери дори предложили по-голямо намаление, че дори и безплатно ползване.

 

Сега министерството събира предложения от концесионерите за цените на плажните услуги и когато изтече срокът, ще бъдат дадени указания с условията за ползването им.

 

Концесионерът на Северния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов обяви, че е готов да отвори плажа на 1 юни с цени, намалени над 50%.

 

“Няма как да предложим безплатни услуги, защото не можем да генерираме никакви приходи. Освен концесионните такси имаме и много съпътстващи разходи”, заяви той. Въпреки това обаче този сезон чадър и шезлонг в Слънчев бряг ще струват по 4 лева. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби