Историята на джинсите – от къде започва всичко

loading...

 

 

Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 20 май.

 

Леви Щраус и Джейкъб Дейвис получават патент за джинси

 

Чудили ли сте се от къде са се появили дънките? Е, днес 147 години след като получават патент ще ви разкажем.

 

За първи път дънките са били създадени от Джейкъб Дейвис и Леви Щраус през 1853 година. Материалът, от който са изработени, е изключително здрав, (използвали брезент за палатки) тъй като любимите ни дънки били замислени за работно облекло на моряци.

 

На 20 май 1873 година Щраус и Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.

Самото име джинси им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век, тъй като платът, от който са се правили, е идвал от италианския град Генуа и на пакетите е имало щампа Genes, която американците произнасяли джинс. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Поради тази причина често платът се нарича деним – de Nimes.

 

Първоначално тези панталони се носели главно от фермери и каубои. През Втората световна война се превръщат едва ли не във военна униформа. Няколко десетилетия по-късно стават любимо облекло на хипитата. А през 70-те и 80-те години с появата на новите технологии overdye и stonewash настъпва промяна в цветовете на денима и място си правят любимите ни „дупки“.

 

Интересна теория е, че причината в България джинсите да са по-известни като „дънки“ тръгва от 80-те години, когато главно като контрабанда в страната ни влизат джинси Levi’s серия Donkey. Именно заради този надписа Donkey, който е бил с по-голям шрифт на етикета, се стига до идеята, че тогавашното общество е разчело грешно надписа и го приема като основно наименование.

Въведен е терминът социалистически реализъм

 

През 1932 година в бившия СССР е въведен терминът социалистически реализъм като нов стил в литературата.

 

Социалистическият реализъм, съкратено соцреализъм, има политическа насоченост и основната му задача е да насърчава и задълбочава идеите на социализма и комунизма. Стилът е представен при всички форми на изкуството: архитектура, литература, сценични изкуства и визуалните изкуства.

Цар Борис III спасява българските евреи

 

През 1943 година, по време на Втората световна война, Цар Борис III отклонява следващи германски планове за депортация и одобрява план за изселване на 25 хиляди евреи от София.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби