Връчват фишовете за нарушения директно на пътя, а глобите фиксирани?

loading...

 

 

„Tова е проект, който се чакаше отдавна. Известно е, че в нашата страна много от нарушителите се укриват, наказателните постановления не могат да бъдат връчени и отпадат по давност. По информация на вътрешния министър от 2016 г. до април тази година не са събрани 109 млн. лева". Така председателят на СБА Емил Панчев коментира темата за отпадането на актовете и скоростното налагане на пътните глоби. Това предлагат на новата Агенция за пътна безопастност и МВР.

 

Той обясни, че предложението е от акт и наказателно постановление да остане само фиш, като съдебната инстанция, която може да го обжалва, ще бъде запазена.

 

„През последните месеци се повиши събираемостта на връчените фишове, като тя достига до 85%. Тези, които не са връчени, се препращат към НАП след определен период от време", каза още Панчев пред Нова тв.

 

Идеята е новият фиш да се казва Фиш за административни наказания и административни санкции.

 

„Ако сте извършили нарушение, се издава фиш на човека, който кара колата. Ако глобата е за неправилно паркиране, се лепи стикер на стъклото на автомобила, като при служителя на реда също остава копие. Всички наказателни постановления ще бъдат качвани и в интернет. Ако се регистрирате с имейл, всеки път когато имате глоба, ще я получавате веднага. Може и обратно да се изпращат възражения от водачите“, допълни той.

 

Другото предложение, ако санкционираният шофьор не бъде открит, да се направят две посещения на адрес през 7 дни и се залепва уведомително писмо на вратата, ако не сте у дома. Така се счита, че фишът ви е връчен и не може да падне по давност.

 

Ако фишът бъде платен в 14-дневен срок от връчването му, ще има и 30 процента отстъпка.

 

Друга идея е всяко наказание да бъде точно упоменато. „Размерът на глобите да е фиксиран, а не от – до", поясни Панчев.

 

Пътните полицаи вече ще имат повече правомощия.

 

Също така се предлага контролният талон да отпадне - да остане само в е лектронен вариант.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби