Как да изберем най-подходящите слънчеви очила

loading...

 

 

Коронавирусът отслабна, а плажове и хотели отварят. Наближава времето за море, а вие още нямате очила. Как да изберете правилния аксесоар и да предпазите очите си колкото е възможно повече?

 

Ето какви са съветите на офталмолога професор Вячеслав Куренков.

 

На първо място, слънчевите очила трябва да бъдат закупени само от специализирани магазини. Тогава купувачът ще бъде защитен от фалшификация и нискокачествени стоки, които не осигуряват адекватна защита от ултравиолетовите лъчи.

 

"Фалшивите очила могат да имат тъмни стъкла, но не винаги задържат ултравиолетовите лъчи, което причинява увреждане на вътрешните структури на окото и води до различни заболявания. По-специално, увреждане на лещата, катаракта и увреждане на макулната област, водещо до макулна дегенерация. Последното заболяване причинява слепота“, предупреди офталмологът.

 

През лятото трябва да се погрижите очите ви да не се уморяват от прекомерната светлина. Слънчевите очила са задължителни при шофиране и престой на плажа.

 

Очилата могат да бъдат с различна степен на затъмняване, но задължително е да имат нужната степен на защита срещу ултравиолетово лъчение.

 

Очилата за шофиране обикновено имат 50% затъмняване. За плажни очила препоръчително е да изберете най-високата степен на затъмняване - 75%.

 

Оттенъкът на затъмняване - кафяв, син, зелен - се избира от потребителя по негов вкус, каза още Вячеслав Куренков.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби