Русия тества ваксина срещу COVID-19

loading...

 

 

Учени от Русия изпитват в експериментални условия интраназална ваксина срещу коронавируса, която не се инжектира, а се капе в носа. Имунизационният препарат е дело на специалистите от научния център по вирусология и биотехнология „Вектор“. Интраназалният вариант е една то възможните форми на ваксината против COVID-19, обясниха от научния център.

 

Специалистите посочват, че става дума зa няколко препарата, които са разработени на основата на т.нар. вирусни вектори, като сред тях има и един синтетически. Изпитваните ваксини се отличават не само по своето функционално начало, но по самия способ и схемата на имунизация.

 

Вече е даден старт на мащабно доклинично изследване на ефективността и безопасността на препаратите. От „Вектор“ заявиха, че опитните животни добре са пренесли имунизацията, като нежелателни реакции и повишена температура не са били наблюдавани. Следващият етап предвижда изпитания върху доброволци, като финалът на тестирането се планира за септември. Центърът „Вектор“ не е единственият, който разработва ваксини срещу коронавируса.

 

Преди седмица стана ясно, че сътрудниците на руския Национален център по епидемиология и микробиология „Гамлея“ са изпитали върху себе си създадената от тях векторна ваксина срещу коронавирус. Учените твърдят, че след въвеждането й са придобили имунитет срещу COVID-19 и не са почувствали никакви негативни странични ефекти. Това обяви самият директор на института академик Александър Гинцбург. Той посочи, че по този начин учените са се защитили от вируса и ще могат спокойно да работят в условията на пандемия, пише Монитор.

 

Уточнява се, че става дума за ваксина, създадена на основата на ДНК на аденовируса, в който е внедрен ген на новия коронавирус SARS-CoV-2. Аденовирусът се използвал в качеството на „контейнер“, чиято задача е да достави коронавирусния ген до клетките. Така в тях се предизвика синтез на обвивката на COVID-19 и имунната система се „запознава“ с потенциалния враг, обясниха от института по микробиология. Ваксини от подобен вид се наричат векторни. Преди да я изпитат върху себе си, руските учени я тествали върху опитни мишки и морски свинчета. Очаква се, ако резултатите са добри, ваксината да бъде официално регистрирана през есента.

 

Междувременно стана ясно, че за денонощие в Русия се регистрирани 9035 нови случая на коронавирус, като общият им брой достигна 414 878. За последните 24 часа оздравелите са 3994, а починалите – 162-ма. В Москва, която е лидер в черната класация, новите случаи са 2297. От 1 юни в столицата вече работят всички търговски обекти.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби