Ето защо никога не бива да заспиваме със сутиен

loading...

Сред момичетата се разпространява мит, че спането със сутиен помага да се поддържа формата на бюста. Тази информация обаче се оказа невярна.

Спането със сутиен дори е опасно и може да доведе до много сериозни проблеми. Защо това е така, научете в долните редове:

Рак на гърдата

Към днешна дата учени от няколко страни са установили, че има определена връзка между носенето на сутиен денонощно и развитието на рак на гърдата. Едно от първите проучвания в тази област е проведено от бразилски експерти. Те избрали 304 жени на възраст от 24 до 92 години за своя опит. Учените обаче обърнали специално внимание не на възрастта на жените, а на размера на сутиените и на продължителността на носенето им.

Оказа се, че твърде стегнатото бельо и големият брой часове, прекарани с него, допринасят за образуването на злокачествени тумори на гърдата. Освен това сред пациентките с този вид рак има много повече, които са спали, без да свалят сутиените си – 36,84%. Сред здравите жени такива са били само 7,23%.

Нарушена циркулация на лимфата

Дълги години британският мамолог Сет Ранкин изучаваше връзката между постоянното носене на сутиен и появата на неоплазми. Той откри, че сънят със сутиен нанася непоправима вреда на здравето на жените. Според лекаря дори и не много стегнат модел предотвратява циркулацията на лимфата в тялото, което често допринася за застоя на тази течност и в резултат на това развитието на възпаление и появата на ракови клетки.

Подобно заключение направиха американските експерти, които казаха, че рискът от „печелене“ на онкология при тези, които носят сутиен, е 21 пъти по-висок от този, който изобщо не ги познават.

И това отново е следствие от нарушения в лимфната система. Като допълнително доказателство експертите посочиха статистики от Азия и Африка. Много местни жени не знаят какво е сутиен. Ето защо, според експерти, честотата на рака на гърдата там е нулева.

Формата на гърдите и сутиена

Дори и да знаят до какви опасности води продължителното носене на сутиен, много жени не бързат да изоставят този навик. Най-често те се оправдават със страха, че гърдите им ще загубят формата и външния си вид. Френският професор от Безансонския университет Жан-Дени Руйон опроверга този мит.

Той работи върху изследванията по тази тема от 1977 г. През това време той подробно изучава 330 жени на възраст от 18 до 35 години. Освен това на първо място професорът обърна внимание на такава характеристика като увиснали гърди.

Френският специалист установи, че при онези пациенти, които са се отказали от сутиените, зърното се повдига средно със 7 мм. Затова Руйон заключи, че сутиенът не само не предотвратява увисването на гърдите, но и допринася за това. Този процес се ускорява, ако една жена не само го носи през деня, но и спи с него.

Препоръки на специалисти

Американските лекари призоваха жените в никакъв случай да не си лягат със сутиен и като цяло да го носят възможно най-малко. Освен това, според препоръките на същите тези специалисти, не трябва да се купува прекалено стегнато бельо, повдигащо гърдите, както и сутиени, изработени от синтетични материали без презрамки.

В противен случай според учените има голяма вероятност от нарушена активност на лимфната и кръвоносната системи, което може да доведе до промяна във формата на гърдата и развитие на рак.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби