Приемат България в чакалнята на еврозоната, обявяват го до дни

loading...

 

 

България ще получи одобрение да влезе в чакалнята на еврозоната, заедно с Хърватия. Това твърди Ройтерс, като се позовава на четири различни източника. Очаква се решението да бъде обявено в петък вечерта.

 

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, която сега има 19 членове.

 

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава 3 години.

 

Високопоставени представители на ЕС казаха, че това решение е било сигурно, след като е получило окончателната подкрепа на финансовите министри от еврозоната и ЕС, които имат днес и утре видеоконферентна среща.

 

Решението вероятно ще бъде обявено след затварянето на пазарите или през уикенда, за да се избегнат пазарни спекулации, според два източника.

 

Предстои да бъдат решени някои дребни въпроси през следващите часове, коментираха високопоставени лица. Това може да отложи официалното обявяване за след уикенда, но е малко вероятно да промени решението за влизането на България и Хърватия в механизма И Ар Ем-2, пише dnes.bg.

 

След като страните се присъединят към чакалнята на еврото, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната. Този процес ще отнеме приблизително още една година, което прави 2023 година най-ранната възможна за въвеждането на еврото, отбелязва Ройтерс.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби