Експерт каза кога най-рано ще приемем еврото

loading...

 

 

"Това, което се е случило през 90-те, не прилича на сегашната ситуация. Аналогиите с Гърция не са подходящи. Голяма част от страните членки си взеха поука. Ако някой си мисли, че когато България се присъедини към еврозоната, политиците ще действат, както в Гърция, греши. Това няма да стане". Така експертът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов коментира предстоящото ни влизане в еврозоната. Според него еврото не е гаранция за просперитет, съобщи Нова.

 

“Когато е създадена общоевропейска валута, е предвиден механизъм, в който всички валути с плаващи курсове имат 2 години да ги фиксират и да се види дали икономиката на тези държави ще издържи. Това важи и за България. Нашият курс е фиксиран. Валутният борд остава в сила”, коментира още Богданов.

 

“Нека не забравяме, че голяма част от източноеропейските страни стояха 7-10 години в ИЕРЕМ. Не знаем кога точно България и Хърватия ще приемат еврото. Най-рано това ще стане през 2023г.", обясни икономистът.

 

По думите му ни предстоят икономически реформи.

 

Той коментира и икономическата криза, причинена от епидемията.

 

“Тепърва икономиките ще трябва да се адаптират, някои сектори ще се свият. Едно тежко широко разпространено заболяване вреди на икономиката", заключи Богданов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби