Арестуваха 17 души за изплувалия кокаин в Черно море!

loading...

 

 

Румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) поздрави Евроджъст за приноса му при разкриването на международна организирана престъпна група за трафик на 3 тона кокаин. От българска страна в реализирането на операцията , под ръководството на ВКП, участие са взели Апелативна прокуратура - Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Окръжна прокуратура – Добрич.

 

Благодарение на съвместните усилия на правоохранителните органи на Румъния, България, Сърбия, Испания, Украйна и Бразилия, координирани от съответните национални бюра и прокурори за връзка в Евроджъст, е разкрита организирана престъпна група, действаща на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на кокаин в размер на 3 тона от Бразилия към Румъния. 17 обвиняеми лица от различни националности вече са предадени на съд.

 

"Бихме искали да отправим нашата благодарност към Евроджъст и специално да подчертаем подкрепата и високото ниво на компетентност на Националните бюра на Румъния, България и Испания, както и на прокурорите за връзка в Украйна, Сърбия и Бразилия", се казва още в благодарственото писмо на DIICOT.

 

Споразумението за сътрудничество между DIICOT и ПРБ предвижда директни контакти между двете прокуратури при разследвания с предмет организирана престъпност (включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици), тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни.

 

Припомняме, че 9 април м.г. в късния следобед между Шабла и Тюленово на 20 метра от брега при обход на „Гранична полиция” са забелязани съмнителни предмети.

 

Оказва се кокаин с изключително висока чистота и стойност на черния пазар над 70 млн лева.

 

Това става само няколко дни, след като морето в Румъния изхвърли над тон кокаин в пакети, е засилено наблюдението и над българския участък. Катер на „Гранична полиция” попада на находка и у нас, разказват рибарите в Шабла.

 

„Били са навързани един около друг със спасителни жилетки, да не могат да потъват и вече течението явно ги е докарало дотук”, обяснява един от тях.

 

Не е установен плавателният съд, от който са изхвърлени саковете.„Най-вероятно става въпрос за схема за предаване, без да се виждат хората и в открито море”, посочи тогава вътрешният министър Младен Маринов.

 

От ГДБОП изчислиха, че откритите 169 кг струват най-малко 13 000 000 лв. „В такава концентрация наркотично вещество не се пуска на пазара, а се размесва едно към три, такава субстанция на уличния пазар такова количество би се разпространило за 71 400 000 лв.”, уточни директорът на службата Ивайло Спиридонов.

 

След 10 дни в морето пред плаж „Болата“ на Калиакра пък изплува още един сак с 16 пакета, всеки от които бяха с тегло 1 кг и 100 гр.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби