Кораби с мъртви хора напълниха цял бряг! Версиите?

loading...

 

 

В продължение на няколко години северното крайбрежие на Япония е сцена на страховит феномен - от морето изплуват рибарски лодки, носейки телата на мъртви севернокорейци на 1000 км от родината им. Но броят на тези така наречени "призрачни кораби" през 2017 година бе безпрецедентен. Близо 100 лодки се появиха на брега, носейки 35 трупа. През изминалата година броят на плавателните съдове е 66. Така и никой не успява да обясни защо толкова много "призрачни кораби" се появяват в Япония през онази година.

Според японската брегова охрана, причината може да е проста, като лошото време например. Други спекулират, че вината може да е в застаряващия рибарски флот на Северна Корея.

През следващите години още от тези страховити лодки продължиха да изплуват по северния бряг на Япония, макар и броят на телата на борда им да бе значително по-малък. Мистерията около това от къде са се появили тормози властите от години, но в сряда нестопанската организация Global Fishing Watch публикува доклад, който хвърля светлина около случващото се. Те обвиняват "тъмните риболовни флоти" на Китай.

Авторите на доклада използват сателитни изображения, за да проследят морския трафик в североизточна Азия през 2017 и 2018 г. Те установяват, че стотици китайски риболовни кораби плават в близост до Северна Корея, изтласквайки нейния личен рибарски флот, който е зле оборудван, за да пътува на далечни разстояния. Китайските кораби са там незаконно.

Да ловуваш риба във водите на Северна Корея или да търгуваш с нея е нарушение на международното законодателство.

Бизнесът с риба на Пхенян, който струваше 300 млн. долара годишно, бе санкциониран през 2017 г. от ООН в опит да бъде наказан режимът на Ким Чен Ун за тестването на балистични ракети. Но това не е възпряло близо 900 китайски кораба през 2017 г. и 700 през 2018 г. да ловуват там, твърди докладът на Global Fishing Watch. Според нестопанската организация те са уловили повече от 160 000 метрични тона тихоокеански летящи калмари, един от най-ценните морски дарове в региона, който им е донесъл печалба от 440 млн. долара.

Не е ясно дали Северна Корея би могла да изкара толкова много пари от улов в собствените си води, но със сигурност е успяла да възстанови част от загубите си, продавайки правата за риболов на други страни и в частност - Китай. Според доклад на ООН от тях Пхенян е спечелил 120 млн. долара през 2018 г.

Китайските кораби представляват близо една трета от целия далечен флот на Китай.

"Това е най-големият известен случай на незаконен риболов, извършван от кораби, произхождащи от една страна, опериращи във води на друга държава", каза проф. Джаеун Парк, старши учен на  Global Fishing Watch, пред CNN.

"С толкова много кораби в близост до севернокорейското крайбрежие, собственият риболовен флот на Северна Корея е принуден да отплава по-далеч от брега, за да намери улов, а последствията са се оказали смъртоносни", твърди Джунгсам Лий, друг от авторите на доклада. Той обяснява, че за корейците е твърде опасно да ловуват в същите води като китайските траулери. Заради това те тръгват към японските и руските води, а това обяснява защо повредените кораби се появяват именно по японското крайбрежие.

Global Fishing Watch успява да засече корабите с уреди, които не е притежавала преди. Според доклада, корабите се намират там, за да обслужват интересите на Китай. Но голяма част от плавателните съдове нямат нужната регистрация и документи, което прави проследяването им много трудно.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби