Ясно е кога ще настъпи всемирният потоп. Ще оцелеем ли?

loading...

 

 

Новият всемирен потоп ще настъпи в близките сто години, ако човечеството не вземе необходимите мерки за предотвратяването му, пише английското научно списание "Нейчър".

Според международно изследване – опасността от повишаването на нивото на световния океан непрекъснато расте заради активните приливи, увеличаващите се вълни и бурите, които са предизвикани от глобалното затопляне.

По оценка на специалистите, ако човечеството не прекъсне наблюдаваните днес тенденции, към 2100 г. внушителна част от сушата на нашата планета ще се окаже под водата. В частност крайбрежните региони ще бъдат потопени на 50%.

Най-застрашени ще бъдат крайморските територии, разположени на 10 метра над морското равнище.

При най-лошия сценарий около 287 милиона души, или 4 процента от световното население, могат да пострадат от крайбрежните наводнения.

В парично изражения дебнещият всемирен потоп може да нанесе щети в размер от 14 трилиона долара, което съставлява 20 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

Въпреки че нивото на моретата се покачва сравнително бавно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят катастрофични природни явления.

Увеличава се разрушителната сила на приливите, на наводненията и на другите стихии на природата. Специалистите са моделирали карта на света с териториите, които могат да се окажат под вода към 2100 г.

В САЩ ще бъдат частично наводнени крайбрежията на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, в Азия някои региони на Китай, Бангладеш и Индия, а в Океания - северната част на Австралия.

В Европа съществено ще пострадат северните части на Германия и Франция, а главната жертва на глобалното наводнения ще стане Великобритания. Къде ли сме ние?

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби