Гръцката армия в бойна готовност. Дебне турско военно учение в Егея

loading...

 

 

Гръцките въоръжени сили са поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за днес и утре със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, специализиран в темите за отбраната.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските са били отменени, а военните повикани в техните части.

Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница при Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек.

В същото време има голяма мобилизация и от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води.

Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море.

Това е второто привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили през последните седмици. В края на юли Турция обяви, че ще изпрати своя изследователски кораб „Орудж Рейс“, придружен от военни кораби за сеизмични проучвания, в район близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция счита за част от своята изключителна икономическа зона.

Тогава Гърция нарече сеизмичните изследвания на гръцкия морски шелф "незаконни" и обяви бойна готовност.

Напрежението след това отшумя и изследователският кораб по решение на турските власти остана на мястото си, а някои от турските военни кораби се прибраха в базите си.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби