Завод от ада: Олово, киселини… А работниците "живите мъртви"!

loading...

 

 

Опасни условия на труд описват работници от завод "Ел Бат" в Долна Баня.

До институциите те сигнализират, че работят с опасни вещества, без да имат необходимите предпазни средства. В предприятието се рециклират стари акумулатори. Работи се и с олово.

Работниците носят маски, но те се сменят рядко. Няма и аспирация, която да поема тежките газове.

"Живите мъртви ни наричат. Има млади момчета без зъби. Постоянно им причернява на някои. Имаше момчета изгорени, по болници, смазани пръсти", разказва пред bTV работник в завода.

Според информацията от официалната страница на дружеството акумулаторите се натрошават, след което се разделят на оловна паста, метална фракция, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти - олово, оловни сплави и натриев сулфат. След това суровините се използват в автомобилостроенето, корабостроенето и в химическата индустрия. Вместо с машини, част от преработката в "Ел Бат" се прави на ръка.

На кадри се вижда обаче как работник гребе оловна паста ръчно с лопата, вместо това да се случва механично.

Служителят казва още, че причината за условията и течовете са неизправните машини в цеха.

Според проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН това е недопустимо: "Разпиляването на твърд материал, на течности, не мога да кажа какви са тези течности, но е недопустимо по пода. Това води освен до корозия и разяждане на самия под по този цимент, така и до застрашаване здравето и на работниците".

Работникът разказва, че имат предпазни маски, които обаче се сменят рядко. Обути са с гумени ботуши, имат и работни обувки и гащеризон.

"Краката са ти мокри постоянно с киселина, паста, сода. Някакъв прахоляк. Върху главата ти пада, като се намокри главата започва да те сърби", разказва още той.

"Продължителната работа в тези условия може да доведе до хронични заболявания от натравяне с олово", твърди проф. Бешков.

От "Ел Бат" АД отказват коментар, но отговорят писмено, като определят кадрите на bTV и твърденията за лоши условия на труд като невярна информация и опит за уронване на престижа на фирмата.

Инспекцията по труда е започнала спешна проверка, която е установила сериозни нарушения на условията на труд.

"За констатираните при проверката нарушения са приложени принудителни административни мерки, чието изпълнение ще бъде проследено от Главна инспекция по труда", казват оттам.

От Агенцията по труда пък съобщават, че по тяхна препоръка работата в цеха в момента е спряна.

Правени ли са проверки от екоминистерството?

Последната планова проверка е била в края на юни тази година. Открити са нарушения.

"При проверката е констатирано, че "Ел Бат" АД извършва предварително съхраняване на отпадъци на места, различни от определените за тази цел, съгласно издаденото комплексно разрешително на дружеството. За констатираните при проверката нарушения е съставен акт за установяване на административно нарушение. Санкцията според Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.", посочват от МОСВ.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби