Няма кворум! Караянчева разпусна парламента, от ляво викат: "Оставка"

loading...

 

 

Парламентът не успя и при втория си опит да събере нужния брой депутати, за да проведе планираното за днес извънредно заседание.

При първия опит се регистрираха едва 78 депутати от общо 24, от ГЕРБ и ВМРО предварително бяха обявили, че няма да присъстват в залата.

"Няма кворум", обяви в 09:03 ч парламентарната шефка Цвета Караянчева и насрочи нов опит за старт на заседанието след 20 минути.

А регистрацията се правеше на ръка, тъй като компютърната система на пленарната зала е преместена в новата – в бившия Партиен дом.

В 09:20 ч депутатите в пленарната зала продължаваха да са 78. За броенето на подписите в пленарната зала влезе и Александър Ненков от ГЕРБ. Караянчева обясни на БСП, че и тя се е подписала.

Но… "Няма кворум, приятен ден", обърна се тя към депутатите и прекрати заседананието, а червените депутати й отговориха с викове: "Оставка".

"Не е коректно да викате оставка, тъй като вие не сте направили всичко възможно да осигурите кворума. Г-жо Нинова, заседанието е по ваше искане, а има липси и във вашите редици", обърна се Караянчева към БСП.

А според дневния ред, определен от социалистите, парламентът трябваше днес да гласува проекторешение, с което задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от COVID-кризата.

От БСП обаче настояха да бъде изслушан и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на Националната конференция на ГЕРБ.

Пред Народното събрание са се събрали протестиращи, които от сутринта причакваха депутатите с: "Оставка!", а към служебния вход на НС полетяха яйца.

Полицейското присъствие пред парламента е изключително засилено, към момента обстановката е спокойна.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби