Препинателен знак препъна наследяването на пенсионни партиди. Цакат ни!

loading...

 

 

Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд за ограниченото право на наследяване на индивидуалните партиди от частните пенсионни фондове.

Според адвокатурата промените, с които кръгът от наследници е свит само до преживелия съпруг и роднините по възходяща и низходяща линия, са в категоричен разрез с основния държавен закон, а с тях държавата прережда всички останали наследници.

Само с един препинателен знак депутатите окончателно ограничиха наследяването на партидите от допълнителното пенсионно осигуряване. Чрез замяната на една запетая с тире в Кодекса за социално осигуряване от наследниците бяха извадени роднините по съребрена линия - братя и сестри, и наследниците по завещание.

Така при липса на живи съпруг, родители и деца парите остават за фонда, като влизат в пенсионния му резерв или в случая на професионалните фондове - в държавния бюджет.

Наследниците по съребрена линия и по завещание и сега са отрязани от правото да наследяват пенсионни партиди, но само по силата на инструкция на Комисията за финансов надзор.

Именно искането на адвокатурата да се отмени въпросната инструкция като противоречаща на закона доведе до промяна на закона. Депутатите се позоваха единствено на това, че преди 17 години запетаята погрешно е заменила тире, а от стенограмите на тогавашните заседания било видно, че волята на законодателя не е била да разширява кръга на наследниците.

Промяната остана незабелязана, тъй като беше прокарана без обществено обсъждане, между първо и второ четене на закон, който няма общо с нея - за публичното предлагане на ценни книжа. Депутати признаха пред bTV, че въобще не са разбрали какво гласуват. И сега?

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби