Операция "Тракийско лято": Американци превземат Пловдив със самолети

loading...

 

 

750 български и американски военни ще участват в съвместната подготовка "Тракийско лято – 2020".

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка, който ще се проведе днес от 11.00 ч. в района на Летище Чешнегирово, съобщиха от МО.

"Тракийско лято 2020" е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на ВВС.

На медийния ден участниците в "Тракийско лято – 2020", в рамките на 40 минути ще представят пред гостите и медиите част от реалния спектър задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката.

Формация от американски C-130 и български C-27J "Спартан" ще изпълнят полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на Летище Чешнегирово.

Военнотранспортните самолети ще изпълнят полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десант.

След изпълнение на задачата смесената формация ще демонстрира разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време. Следват действия на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които ще осъществят изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.

По време подготовката в рамките на месец екипажи на C-130 Херкулес от състава на 37-ма транспортна ескадрила от ВВС на САЩ в Европа изпълняват широк спектър съвместни тренировъчни задачи с участието на сили и средства от българските ВВС (военнотранспортни самолети C-27J "Спартан" от Транспортната авиогрупа Враждебна, вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17 от авиобаза Крумово, изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, зенитно-ракетни комплекси КУБ от 1-ва зенитно-ракетна база и български военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции). Отработват се и задачи по авиомедицинска евакуация с участието на медицински екипи с оборудване от състава на ВМА съвместно със сертифицираните екипажи на 24-а Авиобаза Крумово.

Основните цели на учението са повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата и тактико-специалната подготовка на екипажите от транспортната авиация и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място - повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби