Докъде я докарахме! Тъжни новини за българаката лютеница

loading...

Продуктите за приготвяне на лютеница тази година се предлагат от три държави, установи проверка в търговската мрежа. Хората, които не разполагат с градински зарзават, трябва за разчитат на този, който се предлага в търговската мрежа, който масово не е български.

Например в големите вериги е пълно с домати от Полша. Патладжаните и пиперът са с произход Турция. Масово по магазините се предлага и чесън от Китай. Тази година и някои от зеленчуците са по-скъпи спрямо миналата заради сушата и малките добиви.

Доматите на едро се продават на 30% по-висока цена, по 1,56 лева за кило. За направата на 10 буркана лютеница са необходими около 7 килограма. В търговската мрежа обаче няма по-евтини домати от 1,79 лева за кило, което прави около 13 лева за домати. Още 16 лева трябват за пипер, който върви по 1,59 лева за кило. Патладжаните струват от лев до 3 лева за кило. За лютеницата ще са необходими 4 килограма по средно 1,50 лв. за кило, което прави общо 6 лева. За направата на 10 бурканчета са необходими общо 38 лева за зарзавата, като отделно има разходи за олио, сол и други подправки. Така цената на буркан лютеница домашно производство ще излезе около 4 лева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби