Не вярваме, че има COVID-19, не вярваме във ваксините. Българи, защо бе?

loading...

 

 

Освен че голяма част от българите (56%) отричат съществуването на коронавируса, намалели са и тези, които вярват в ползата от ваксинирането.

 

Това става ясно от международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави.

 

То показва, че като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизацията, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу COVID-19.

 

Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет.

 

В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.

 

Изследването сочи, че през 2015 г. у нас 35,42% са смятали, че ваксините са безопасни, докато миналата година вече са 29,79%.

 

Броят на българите, които определят имунизациите като напълно вредни, пък се е увеличил от 3,35 на 3,87%.

 

В съседна Румъния броят на одобряващите ваксините скача от 43 на 61 процента, а във Франция - от 9 на 30.

 

Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е в първата десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеш, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо.

 

Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.

 

На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

 

Учените продължават да проучват тенденциите, тъй като предполагат, че пандемията от коронавирус променя много динамично нагласите по въпроса и вероятно ще има държави, в които ще се наложи да се полагат допълнително усилия, за да се извърши необходимото масово ваксиниране срещу COVID-19.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби