ДАИ иска да знай, затова: GPS-и на У-колите. Ще спре ли това корупцията?

loading...

 

 

Инструкторите все пак ще трябва да оборудват колите си с навигации. Промяната се готви от "Автомобилна инспекция" от няколко години, но след няколко протеста се отложи.

 

Сега обаче държавата предлага въвеждането на информационна система, която да осигурява възможност за последващо разглеждане на маршрута по време на вътрешния изпит и за преглед на грешките, които преподавателят е маркирал по време на вътрешния изпит.

 

Това ще става чрез позициониране на интерактивна географска карта чрез GPS координати, става ясно от публикуваната за обществено обсъждане наредба за обучение на кандидат-шофьорите.

 

В нея с предвижда учебните центрове да получат достъп до информационната система за обучението на ИА "Автомобилна администрация". Тя ще осигурява на контролните органи на Изпълнителната агенция информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

 

С надграждането на информационната система ще отпадне необходимостта да се водят и издават на хартия документи за обучението, като учебни дневници, графици, контролни карти от положени вътрешни изпити.

 

Ще отпадне ангажиментът на представителите на учебните центрове да посещават областните отдели, за да представят необходимата информация за провеждане на индивидуалното обучение.

 

Предвижда се заявленията за издаване на разрешение за извършване на обучение, удължаване срока на валидност на разрешението или промяна в списъка към разрешението, както и документите, приложени към тях, да се подават по електронен път чрез информационната система.

 

С проекта на наредба се въвежда и изискване преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център аналогично на изискванията към ръководителя на учебната дейност и техническия сътрудник.

 

Предвижда се учебните автомобили да бъдат собственост на учебния център или да са му отдадени на лизинг.

 

Подготвените промени ще доведат до значително облекчаване работата на автошколите, повишаване на ефективността на контролната дейност и прекратяване на някои нелоялни практики, настояват авторите на наредбата от "Автомобилна инспекция".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби