Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокорейския гражданин

loading...

 

 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се извини за убийството на южнокорейски служител край спорната морска граница между двете държави. Ким каза, че "съжалява много" за "неочаквания" и "злощастен" инцидент, съобщиха южнокорейски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

 

"Председателят на Държавния съвет, другарят Ким Чен Ун, съжалява много за това, че е предизвикал голямо разочарование у президента Му Дже-ин и южнокорейските граждани заради един неочакван и злощастен инцидент" във време, когато Южна Корея се мъчи да се справи с коронавирусната пандемия, се казва в севернокорейското послание, цитирано от съветника на президента Мун, Со Хун, предава БТА.

Вчера Южна Корея обвини Северна Корея, че преди няколко дни е застреляла южнокорейски държавен служител, който вероятно се е опитвал да избяга от родината си, и е изгорила тялото му, след като го е открила върху плаващ предмет в севернокорейски води. Южнокорейските власти нарекоха това "зверско деяние" и поискаха от КНДР да накаже виновните, пише 24 часа.

 

Според севернокорейското послание войниците на КНДР първо стреляли с халосни патрони, след като мъжът не можал да обясни напълно какво прави там, а само казал, че е от Южна Корея. После показал признаци, че се опитва да бяга, което накарало севернокорейските войници да открият огън и те произвели десет изстрела.

 

Когато войниците се приближили до плаващия предмет, върху който бил човекът, те открили там само много кръв, а мъжът не се виждал никъде. Войниците заключили, че той е мъртъв, и изгорили плаващия предмет съгласно правилата за борба с коронавируса, казва Пхенян.

 

В сряда Ан Йон-хо, високопоставен офицер от южнокорейската армия, заяви пред южнокорейските депутати, че Северна Корея вероятно е застреляла служителя в изпълнение на затегнати правила за борба с коронавируса, които включвали "безразборна стрелба" по всеки, който незаконно се приближи до границите й.

 

Южнокорейският министър на отбраната Со Ук заяви, че се предполага, че служителят се е опитвал да избяга, защото си е оставил обувките на кораба, с който първоначално плавал, сложил си е спасителна жилетка и се качил на плаващия предмет, на който е бил открит в севернокорейски води. Со допълни, че има и косвени улики, че служителят е имал намерение да избяга.

 

Според някои експерти обаче всичко това не е достатъчно, за да се заключи, че мъжът е бил беглец.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби