Криза!? Българинът продължава да тегли заеми за... жилища!

loading...

 

 

Заемите за покупка на жилища нарастват най-много през летните месеци. От юни до август жилищните кредити са се увеличили с 316 млн. лв. до 11,515 млрд. лв., показват данните на БНБ. В рамките на година заемите за покупка на апартаменти и къщи също нарастват най-много - с 1,26 млрд. лв., или с 12,3%.

 

Оказва се, че въпреки икономическата криза, хората продължават да купуват жилища. Като основната им цел е да се преместят в по-голям и хубав дом. Нова тенденция на пазара на имоти тази година е повишеният интерес към селски къщи. Търсят се предимно готови за обитаване къщи с цена между 50 хил. и 100 хил. евро. Но има интерес и към по-евтини къщи. За тях купувачите често дават спестени пари или взимат потребителски кредит, тъй като им е необходима малка сума, за да доплатят цената.

 

Потребителските заеми нарастват с 6,2% за година и в края на август са в размер на 11,725 млрд. лв. През трите летни месеца от юни до август потребителските кредити са нараснали с 280 млн. лв. Голяма част от тези пари отиват за покупка именно на селски къщи или пък за ремонт и обзавеждане на новия дом. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-хубав дом или да имат още едно място, където да отидат през уикенда или през отпуската е основният двигател на кредитирането в страната.

 

Фирмените заеми за година са нараснали с 2,2% до 34,3 млрд. лв. Но през лятото бизнесът е ограничил взимането на нови кредити. През трите летни месеца отпуснатите фирмени кредити намаляват с 81 млн. лв., а само през август спадът е с 39 млн. лв.

 

Наред с ограничаването на инвестициите и новите заеми, фирмите трупат спестявания в банките. Само през август фирмените депозити са нараснали с 984 млн. лв., а за трите летни месеца - с близо 1,5 млрд. лв. Депозитите на граждани се увеличават доста по-бавно - през август са нараснали с 287 млн. лв., а за три месеца - с 864 млн. лв.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби