Какви са рисковете за сърцето след преболедуване от COVID-19

loading...

 

 

Защо 70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт? На Световния ден на сърцето - за рисковете за сърцето, за превенцията, симптомите и лечението коментарат доц. Красимира Христова и доц. Сотир Марчев.

 

„Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от английски. Означава тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки състояния, в които в тях има течност, която е дошла от съдовете. Според това, от къде идва тази течност тези състояния се наричат по различен начин. Ако е от сърдечна недостатъчност се нарича белодробен оток. Ако е причинена от съдовете се нарича респираторен синдром”, обясни началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев, съобщи Нова.

 

Той добави, че този вирус причинява течност в белия дроб, която идва от съдовете. „Такива състояния се лекуват от много време. Пациентите се интубираха, вдигахме налягането в дробовете и то избутваше течността обратно в съдовете. При коронавируса обаче това не може да стане, защото съдовете са запушени”.

 

Специалистът изрази мнение, че когато в екипа за лечение участва кардиолог смъртността е по-ниска.

 

Коментар по темата направи и кардиологът доц. Красимира Христова.

 

„Това е заболяване, което засяга съдовете на сърцето и целия организъм. Някой пациент, който е със съмнение за COVID-19 би трябвало да потърси специализирана помощ. Това е първият знак, че може да получите остър миокарден инфаркт”, заяви тя.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби