Октомври е тук. А времето ни готви изненади, вижте какви!

loading...

 

 

Октомври 2020 ще бъде със средни температури над нормата, като очакваното отклонение от нея за западната половина на страната е с около градус- градус и половина, а на изток положителната аномалия ще бъде около 2 градуса, коментира климатологът от Софийския университет Симеон Матев.

 

Според прогнозите му месецът ще започне с прохладно и ветровито време. Облачността ще е разкъсана, значителна в северните и планинските райони, но без съществени валежи. Максималните температури ще бъдат от 17 до 23 градуса.

 

От 2 до 6 октомври ще се пренася топъл въздух. Ще бъде предимно слънчево с временни заоблачавания, като повече облаци ще има в неделя над северозападните райони на страната. Вятърът ще бъде южен и температурите ще се повишават.

 

В неделя и в понеделник максималните ще бъдат от 26 до 31 градуса, на места в източните райони и северно от планините до 33-34 градуса.

 

"Морската вода е с температура 22-24 градуса и тези дни ще са подходящи за октомврийски плаж", посочи Матев пред "24 часа".

 

Към 7-ми температурите ще се понижат, но ще бъдат близки до обичайните за това време на годината. От запад на изток ще превали. По-съществени валежи се очакват около 10 октомври, когато и температурите ще се понижат по-чувствително.

 

В средата и в края на второто и третото десетдневие очакванията са времето да бъде спокойно, с много слънчеви часове и приятни следобедни температури около и над 20 градуса.

"Сутрин ще бъде свежо, с краткотрайни мъгли около водните басейни и в низините, без да нарушават слънчевия характер на времето. Това е периодът на златната есен", коментира метеорологът.

 

Третото десетдневие ще започне с облаци и превалявания. Температурите ще се понижат, но впоследствие отново ще се установи спокойно и предимно слънчево време. В последните дни от месеца има голяма вероятност за по-чувствително понижение на температурите, за валежи от дъжд, в планините от сняг. Очакваното застудяване в края на октомври ще даде начало на последващо циганско лято.

 

Климатологът припомни, че най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската равнина - в Горна Оряховица 39 градуса.

 

Едни от най-топлите дни през октомври в нашата страна са били през 1993 г., когато няколко дни поред в началото и в средата на месеца максималните температури са около и над 30 градуса.

 

Най-ниските отбелязвани температури за месеца в повечето райони са отрицателни - от минус 1 до минус 6 градуса, като най-студено е било в Трън и Велинград - минус 10 градуса.

 

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи.

 

"Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове често побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват с шарен килим от падащите листа на дървета", посочи още Симеон Матев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби