Кога ще ги стигнем.... Обществени дефибрилатори, които спасяват живот!

loading...

 

 

Навсякъде в града да има обществени дефибрилатори, с които всеки да може да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест. От години за това се борят десетки неправителствени организации у нас.

 

Тази практика е успешно въведена в редица европейски страни и е много необходима, защото шансовете за оцеляване на пострадал намаляват с около 10% всяка минута, в която той не получава адекватна помощ. Вероятността той да оцелее без такава е едва около 2%.

 

В Европа на всеки 45 секунди някой получава сърдечен арест. Ако в първите 5 минути му се направи изкуствено дишане, сърдечен масаж и дефибрилация, шансът да оцелее се вдига до 65%.

 

Идеята е навсякъде в българските градове да има обществени дефибрилатори, които да могат да се ползват от немедицинско лице при нужда.

 

Такива в София има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в сградата на БЧК. Машината е напълно автоматична, в момента, в който се отвори, устройството започва да ви насочва какво да правите.

 

"Няма как човек да навреди на друг с този апарат. Той е създаден конкретно за работа от немедицински лица, които не са преминали обучение за работа с него. Той е разработен за справяне със сърдечен арест. Той разпознава състояние и осъществява дефибрилация, само когато регистрира нарушения в сърдечния ритъм", обяснява пред Нова тв д-р Милен Бонев - специалист по анестезиология и интензивно лечение.

 

Ако се наложи да използваме подобно устройство, анастезиологът съветва да сме хладнокръвни и спокойни, както и да не забравяме да извикаме помощ.

 

"За последната една година в офисите на частни родни компании са поставени над 100 дефибрилатора. Един е поставен и на Антарктида, в българската база. Инициативата към момента стартира. Надяваме се да настигнем останалите държави в света", каза председателят на Фондация "Първите три минути" Марияна Манушева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби